Scrisoare deschisa catre ministrul Justitiei

02.11.2011

Domnului Catalin Marian Predoiu
Ministrul Justitiei, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii

Scrisoare deschisa

Domnule Ministru,

In primul rand, va solicit sa propuneti Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea oricaror proceduri pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), declansate in aceasta perioada, pana la (a) intrarea in vigoare a prevederilor legale care stabilesc noi proceduri si criterii si (b) finalizarea controalelor Inspectiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Promovarea la ICCJ reprezinta un pas important pentru increderea publica in justitie, pentru cariera unui magistrat si pentru institutie, care trebuie sa indeplineasca si sa aplice standarde profesionale ridicate. Procesul de promovare a magistratilor la ICCJ a fost deficitar, aspect relevat si de rapoartele Comisiei Europene in contextul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, care statueaza noi reguli de desfasurare a concursului de promovare la ICCJ, se afla in Parlament, iar coalitia de guvernare a decis sa adopte acest proiect pana la sfarsitul anului 2011.

Totodata, Sectia de judecatori a CSM a stabilit, pe 25 octombrie 2011, un calendar de controale ale Inspectiei judiciare pentru semestrul II 2011, cu privire la dosarele de mare coruptie aflate pe rolul instantelor, din perspectiva managementului de caz (conform hotararii nr.572/13.09.2011 a Plenului CSM). Aceste  verificari vor fi efectuate in perioada 14.11.2011 – 20.01.2012 pentru toate instantele, cu exceptia ICCJ (verificata in alt interval de timp), adica exact la instantele din care provin candidatii la un post de judecator la ICCJ.

In al doilea rand, va propun sa adaugati in proiectul de lege privind promovarea judecatorilor la ICCJ o noua masura: analiza deciziilor judecatoresti adoptate in ultimii 10 ani de candidatii judecatori atat de comisia de evaluare a candidatilor, cat si de opinia publica, aceste decizii urmand a fi postate pe site-ul CSM pentru a face obiectul dezbaterilor publice. Argumentarea unei decizii si decizia insasi au un rol determinant in evaluarea capacitatii si pregatirii profesionale a candidatilor; de altfel, dezbaterea publica a deciziilor judecatoresti ale

candidatilor pentru postul de judecator la ICCJ este o practica in democratiile consolidate, cum ar fi SUA.  Desigur, o masura similara trebuie prevazuta pentru actele intocmite de candidatii procurori (solutii de trimitere in judecata si solutii de neincepere, incetare a urmaririi penale si scoatere de sub urmarire penala).

Va asigur, domnule ministru, de sprijinul meu in indeplinirea reala a conditionalitatilor din MCV.

Cu stima,

Monica Macovei

Deputat, Parlamentul European

Share
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

12 răspunsuri la Scrisoare deschisa catre ministrul Justitiei

  • Mihaela Ciocea spune:

   Stimata doamna Macovei,

   Incerc de cateva zile sa va contactez intr-o problema importanta. Am incercat pe e-mail si pe numerelede telefon de la Strasbourg si de la Bruxelles. Se pare ca am sunat cand nu se afla nimeni acolo. Va rog, daca se poate, sa imi comunicati cum va pot contacta.

   Judecator Mihaela Lamiita Ciocea
   Curtea de Apel Bucuresti

   As dori

   • admin spune:

    Am incercat sa va scriu pe adresa de e-mail pe care ati indicat-o in comentariu. Nu merge. Va rog, scrieti-mi aici adresa sau nr. de telefon. Nu voi publica comentariul si va sun.

    Mihai Politeanu
    Asistent MM

 1. carat spune:

  Bravo Monica ! Felicitari pentru intreaga ta activitate pusa in slujba Romaniei si a romanilor (care, in paranteza fiind spus, nu prea inteleg in si pe ce lume traiesc). Multa *bafta* iti doresc !

 2. Freedom spune:

  Si Domnule Ministru al Justitiei, in calitatea mea de cetatean platitor de taxe si impozite,deci de contribuabil direct la plata salariilor judecatorilor cat si a deciziilor date de acestia , va solicit ca punerea in aplicare a deciziilor judecatoresti cu privire la plati de salarii sau pensii date unor anumite categorii sociale, sa fie suportate de catre breasla judecatoreasca ,pentru ca nu e treaba lor sa stabileasca cuantumuri de salarii sau pensii iar factura de plata sa o suport eu. Deasemenea tot ei sa sponsorizeze licitatiile atribuite prin decizie judecatoreasca anumitor firme, pentru ca nu e treaba lor sa acorde licitatii pentru ca nu sunt specialistii universali ai pamantului si nu eu trebuie sa le platesc grandoarea ,incompetenta ,reaua-vointa sau datul cu parerea in tot si-n toate.
  Va solicit in calitatea dvs de membru al Guvernului ca sumele respective sa le fie oprite din salariile acestora ,prin retinere de penalizare pe statele de plata.
  Va mai solicit modificarea legislatiei, introducerea Curtilor de Jurati, un judecator la o curte de Jurati, care doar administreaza probele, astfel numarul acestora poate fi redus cu 60% ,care urmeaza sa treaca in avocatura unde sa-i reprezinte in mod direct si pe banii lor pe cei certati cu legea, nu in mod indirect si pe banii mei asa cum o fac acum.
  Cu stima,
  un contribuabil.

 3. Bibliotecaru spune:

  @ Monica Macovei

  Doamnă deputat,
  Cum comentaţi spusele preşedintelui la adresa justiţiei. Vi se par normale într-un stat de drept? Ştiu că nu răspundeţi la comentarii, dar măcar faceţi o postare separată cu acest subiect: Are dreptul preşedintele să spună acest tip de discurs Justiţiei româneşti?

 4. no name spune:

  Considerând că intervenția presedintelui in Comisia MCV nu ar încălca principiul separării puterilor în stat, dacă ați fi judecător și ați ține cont de spusele președintelui, cum s-ar schimba felul în care v-ați face în continuare meseria?

 5. Dan spune:

  „finalizarea controalelor Inspectiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii”
  Bine ar fi daca s-ar face.
  Daca judecatorii nu-si revin de la vechile obiceiuri poate nu ar fi rau sa importam cativa din tarile vestice.

 6. MAAT spune:

  FERITI COPIII DE CRIN ANTONESCU!
  Dezvăluiri http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4696:feriti-copiii-de-crin-antonescu&catid=1:dezvaluiri&Itemid=7
  Scris de Simona FICA
  Miercuri, 21 Octombrie 2009 15:15
  DOSARUL DE SECURIST AL LUI CRIN ESTE 2456sca/ DSS 01429. A FILAT MINORE, INTRETINAND SI RELATII SEXUALE CU ELE!
  Antonescu chiar a fost TURNĂTOR LA SECURITATE. Aşa cum se cunoaşte din biografia lui, după absolvirea Facultăţii de Istorie-Filosofie, cu doi ani de repetenţie, isi incepe activitatea ca profesor, mai exact în comuna Soleşti, din judeţul Vaslui, după care în comuna Niculiţei, din judeţul său natal, Tulcea. Pentru a merge la oraş, însă, a trebuit să facă pactul cu diavolul, fiind recrutat de Securitate. Bineînţeles că imediat după aceea, ca avantaj, se mută în Tulcea, la oraş, unde activează ca muzeograf. Numele său de sursă era Porumbacu şi cu această sursă au fost predate Securităţii comuniste o serie de note informative pentru care mai primea şi bani. Practic, erau plătite într-un soi de “acord”, la bucată.

  Dat fiind faptul că avea nevoie de bani, Antonescu a început să trimită cât mai multe note informative şi cât mai “poetic” realizate, adică cuprinzând o serie de invenţii şi de născociri, care nu aveau nimic de-a face cu realitatea despre diverşi oameni care erau în anturajul său, prieteni sau duşmani. Acest lucru il afirm chiar ofiterul al carui informator era… “Motivat de bani – pentru fiecare notă informativă primea 300 de lei de pe vremea lui Ceauşescu, în condiţiile în care un salariu de profesor era cam de 2.000 de lei, deci era plătit bine, Crin Antonescu a început să imi furnizeze din ce în ce mai multe astfel de note informative, majoritatea, inventate, ca în literatură, la care pretindea că se pricepe, despre oameni reali din anturajul său (colegi, prieteni, iubite etc)”, spune Ioan Ichim, cadru al Securitatii tulcene.

  Cum aceste note informative începeau să fie din ce în ce mai multe, se pare că locul iniţial de întâlnire şi de predare, restaurantul Danubius din Tulcea nu a mai fost suficient, astfel încât Securitatea l-a invitat la un apartament conspirativ, unde să-si predea notele, respectiv pe strada Păcii. “Banii pentru imaginaţia sa bolnavă şi-i primea prin CEC, fiind depuşi în contul său, la CEC Tulcea de pe strada Isaccei” isi aminteste fostul sef al lui Ichim, Pavel Ionescu. “Avea o fire care “ştia” să se bage în sufletul tău cu forţa, pentru a se face apreciat, deosebit de “prietenos” cu toată lumea, nu fără interes desigur, asa cum a rămas până azi” spune aceeasi sursa din fosta Securitate a Statului.

  “Dosarul lui Crin Antonescu este unul deosebit de amplu şi are numărul 2456sca/ DSS 01429. În tinereţe, printre principalele sale atribuţii era aceea de a spiona copii, mulţi dintre ei chiar elevi de-ai săi, pentru a afla ce au părinţii lor în cap, dacă se plâng de sărăcie, dacă înjură partidul, dacă nu sunt de acord cu Ceauşescu etc. Bineînţeles că pe lângă ceea ce-i spuneau adolescenţii oamenilor din Tulcea, le mai lînflorea şi el. În paralel, a dus o viaţă amoroasă deosebit de tumultoasă, la vremea respectivă fiind cercetat de militie pentru intretinere de relaţii cu minore”.

  Astfel încât, aşa cum Securitatea cunoaşte, el are chiar şi un copil din flori, un băiat, pe nume Andrei, conceput cu o minoră. Pentru a musamaliza cazul, la vremea aceea mai-marii Securitatii au aranjat fetei o căsătorie de formă cu un cetăţean moldovean. Femeia se numeste Slavka Popov, iar soţul său, Ioan Atodiresei. Andrei Atodiresei, în vârstă acum de aproximativ 23 de ani este de fapt fiul lui Crin Antonescu, despre care nimeni în afară de părinţi şi de Securitatea din România nu cunoaşte absolut nimic.
  Activitatea de turnătorie a lui Crin Antonescu, în special cea legată de copii nu s-a oprit aici. I s-a dat misiune să se ocupe de copiii ai căror părinţi erau urmriţi de Securitate, cu care avea abilitatea de a se împrieteni repede, făcându-li-se “simpatic”. (va urma)

  • Sanchi spune:

   Cum sa nu-l urasca teribila capetenie liberaloida pe artizanul politic principal al desecretizarii dosarelor fricii si santajului – dosare care au determinat in buna masura stagnarea in politica romaneasca postdecembrista !

 7. ion adrian spune:

  FELICITARI!