Codul etic al PDL, o premiera pe scena politica

Am adoptat astazi, in Biroul Permanent National, un document important: Codul etic. Este un obiectiv personal pe care l-am sustinut constant, iar astazi conducerea PDL l-a aprobat in unanimitate. Va fi pus in aplicare de comisiile de etica si de BPN.

Este o premiera pe scena politica romaneasca. Acest Cod ridica standardele de integritate la un nivel mult mai inalt decat al celorlalte partide politice. In constructia acestui Cod ne-am uitat si la ce au celelalte partidele romanesti in statute, in coduri si am gasit numai generalitati, fara proceduri si mecanisme clare.

Membrilor PDL li se aplica de astazi un set de norme pentru dezvoltarea carierei politice pe baza de etica si competenta profesionala. Cei care vor sa devină membri PDL trebuie, tot de astazi, sa raspunda unor criterii de integritate si moralitate.

Codul etic se aplica tuturor, indiferent de functia, calitatea si vechimea avuta in partid.
Desigur, urmeaza aplicarea, dar primul pas s-a facut, prin adoptarea acestor norme interne ale partidului.

Substanta acestui Cod este urmatoarea: cand apar probleme de integritate (cu sau fara conotatie penala), partidul trebuie sa reactioneze printr-un mecanism clar, proceduri clare si in termen scurt. Si, daca membrii Comisiei de etica nu iau o decizie, o va lua BPN.

Codul etic al PDL poate fi citit aici:
Cod etic PDL 24.10.2011

Share
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

22 răspunsuri la Codul etic al PDL, o premiera pe scena politica

 1. sym spune:

  Desi va admir si cred ca va zbateti in directia buna, imi pare rau sa spun ca dvs. pansati un pacient mort.

  PDL este plin-ochi de personaje dubioase. Oltean, Berceanu, Blaga, Udrea, Falca, Cezar Preda, Videanu, si multi, multi altii. Astia-s fruntea, in teritoriu e dezastru. Efectiv nu e mare diferenta intre PDL si PNL sau PSD. Liderul e mai spalat, si o mana de oameni, ca dvs. Restul sunt politruci certati cu legea si moralitatea si pusi pe imbogatit.

  Nu vad cum veti putea convinge electoratul ca veti produce un partid curat si spalat. Sau aveti de gand sa-i dati afara pe toti cu averi nejustificabile, cu vile si limuzine luate din salariile lor de bugetari? Adica aproape pe toti?

  Inteleg loialitatea dvs., dar cred ca va face captiva unei stari de fapt in realitate nesalvabile. Din nefericire asta va anuleaza eforturile. Trebuie pornit de la capat cu o alta constructie.

 2. Pingback: Echipa de Imagine » E smart&right adoptarea codului etic al PDL?

 3. Sare'n Ochi spune:

  sincere felicitari, doamna!

 4. In practica spune:

  Acest domn Marin Antonescu din Dambovita ar trebui exclus din randurile dvs. Nu e prima data cand se discuta acest subiect.
  http://www.cnsas.ro/documente/monitoare/2005/MO%202005.12.28_924.pdf

 5. Puica spune:

  E un pas inainte ,pentru ca va obliga toate partidele sa fie mai atente la propriile imagini.Felicitari,distinsa doamna,va sustinem!

 6. sirbu spune:

  ce face-ti in continuare cu coruptii din partid?lucrez la “oil terminal”-constanta unde ministerul economiei are peste 59% din actiuni si unde componenta “CA”-lui include 5 din 7 membri ai partidului PDL.aici se fac cele mai mari furturi de produse petroliere, inclusiv neplata accizelor catre stat, de catre oameni ai dumneavoastra.Mai nou este anchetat de “DNA” consilierul directorului STEFAN ENE,pt. luare de mita ,iar directorul SILVIU WAGNER nu stie nimic.EU lucrez la aceasta companie unde sefii sunt numiti in functii de conducere dupa bunul plac al directorului fara concurs sau daca acesta exista se stie din -nainte cine trebuie sa-l ia .STEFAN ENE a fost ales de WAGNER sa-i fie consilier si a fost trimis sa ridice banii pt. partid.Aceste lucruri se intimpla sub patronajul ministerului economiei si al partidului PDL.DUMNEAVOASTRA CHIAR CREDETI IN ACEST COD ETIC CU ASTFEL DE PROBLEME DE NATURA PENALA IN PDL

 7. valeriana spune:

  Sa-ntelegem ca-i un fel de turnesol ce va mai insenina din numeroasele asteptari?

 8. silicon_v spune:

  Ceva interesant, cu care sunt complet de acord, aici:

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/%E2%80%A6-viitorul-se-joaca-la-ruleta-pdl/

  Sper ca partidul numit PDL sa inteleaga cat de mare e miza si sa nu rateze acest moment. Am pierde cu totii multi ani din viata noastra.

  Va multumesc pentru ce faceti.

 9. Bogdan spune:

  Inca un pas inainte, clienti aveti destui: Ridzi, Pasat, Banias, Poteras, Solomon, Falca, Mironescu, cel din Dambovita cu sentinta definitiva de colaborator al securitatii si tot asa.

 10. Dragos spune:

  sarut mana, va deranjez cu o intrebare: am citit pe blogul unui fost premier al Romaniei (n-are importanta cine, sa nu ma intrebati daca-i penalu’ ala de Nastase, ca n-o sa zic ca n-ati ghicit) ca dvs. si seful DNA bateti campii cu imunitatea parlamentara, ca in 2003 cand a revizuit el Constitutia a eliminat imunitatea puscariabililor ca el si ca alti borfasi politicieni, si in consecinta nici vorba de avize de cercetare penala de la Parlament.
  intrebarea este: care-i smecheria ?

  • Bogdan spune:

   Nastase face pe prostu, e vorba de imunitatea pe care o au parlamentarii la perchezitii si arestari, plus imunitatea combinata a celor care au fost ministri si parlamentari in acelasi timp. El a beneficiat de ambele tipuri de imunitati, poate iti amintesti dupa cate discutii s-a facut perchezitia din Zambaccian, iar dosarulele lui au fost blocate mai multi ani si intoarse la DNA si in parlament dupa ce CC a decis ca pentru ministrii parlamentari trebuie atat acordul presedintelui cat si cel al parlamentului pentru a fi anchetati. In plus, acea hotarare a fost aplicata retroactiv, ceea ce oricum e ilegal. Nastase bate campii in speranta ca o minciuna repetata de multe ori devine adevar, dar sper sa nu ii mearga, suntem destui care nu l-au uitat.

  • Bibliotecaru spune:

   @ Bogdan

   Stimate domn,
   Aţi citit Constituţia şi regulamentele camerelor sau vă bazaţi pe ce spun alţii? Aţi citit acea decizie CCR? Părerea mea este că aţi auzit de ele pe la TV dar nu le-aţi studiat cu ochii dumneavoastră.

   De exemplu spuneţi:
   “CC a decis ca pentru ministrii parlamentari trebuie atat acordul presedintelui cat si cel al parlamentului pentru a fi anchetati”

   În primul rând Preşedintele îşi dă acordul pentru un ministru CARE NU ESTE membru al Parlamentului şi Camera pentru un ministru CARE ESTE MEMBRU al Parlamentului. Nu-şi dau amândoi decizia.

   Acest lucru nu-l spune decizia CCR, pe care o invocaţi, ci Legea Responsabilităţii Ministeriale, adică Legea 115/1999:
   Art. 12
   Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

   Atenţie!
   Este vorba nu despre orice fapte care intră sub incidenţa codului penal, ci numai despre cele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă nu au legătură cu actul de guvernare, lucrurile nu au nici o treabă cu Preşedintele sau Parlamentul.

   Motivaţia acestei legi este că în Constituţie se spune:
   ARTICOLUL 109 – Raspunderea membrilor Guvernului
   (1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.
   (2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie.
   Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
   (3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala.

   Ajungem şi la decizia CCR. Ea exprimă, după cum am mai spus, nu ceea ce prevede deja Legea Răspunderii Ministeriale, ci faptul că această lege se aplică nu numai actualilor miniştrii, ci şi foştilor miniştrii.

   http://www.clr.ro/Rep_dil_2002/..%5Crep_htm%5CDCC665_2007.htm

   Dacă observaţi hotărârea CCR este urmare a procesului domnului Năstase şi nu în urma trimiterii la Curtea Constituţională pe cale legislativă. Nu are sens deci nici măcar să vă gândiţi la acel “retroactiv” pentru că nu este cazul. Chiar să fi fost “retroactivă”, în cazul legilor penale se poate.
   De ce? Pentru că în constituţie se spune:
   ARTICOLUL 147 – Deciziile Curtii Constitutionale
   4) Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor.

   Totuşi, pentru momentul în care se modifică legea în urma unei decizii CCR se activează altă prevedere constituţională care spune că:
   “ARTICOLUL 15 – Universalitatea
   (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.

   Aţi înţeles sper că această Lege implică o răspundere penală…

   Faptul că Adrian Năstase bate sau nu câmpii este o apreciere pe care v-o respect şi nu încerc să vă schimb această părere, ar fi bine însă să o afirmaţi după ce în prealabil aţi studiat un pic despre ceea ce este vorba ca să înţelegeţi mai bine la ce faceţi referinţă.

   Părerea mea şi, sper eu, să nu vă supăraţi că am intervenit în dialogul domniei voastre cu domnul Dragos.

   Altfel aştept şi eu, cu maxim interes, răspunsul doamnei Macovei care, cu siguranţă, va fi mult mai lămuritor decât ce am spus eu aici (de altfel am evitat să postez ceva despre subiectul “imunitate”, am abordat doar subiectul obţinut ca urmare a celor spuse de domnia voastră).

 11. Bibliotecaru spune:

  Sincer eu aşteptam de la acest Cod Etic… un fel de cod al deontologiei membrului de partid (în acest caz membru PDL). Din păcate în acest cod lipsesc mai ales referirile la etică. În afară de două sau trei trimiteri la bunul simţ general, nu prea văd acele reguli de urmat… doar sancţiuni. Există cumva o Anexă cu regulile? (prima întrebare)

  O a doua întrebare ar fi ce anume înseamnă “ierarhia deciziilor din cadrul partidului”? Care este această ierarhie, la ce se referă?

 12. Florin Vlad spune:

  Apreciez sincer efortul facut de d-tra pentru curatirea clasei politice si va doresc sa aveti succes. Lupta in interiorul partidului e cu adevarat esentiala. E vital ca pentru a avea sanse de reusita, sa atrageti de partea d-tra membrii de jos ai partidului. Fara sustinerea lor, nu veti reusi mare lucru. Veti putea face asta convingandu-i ca lupta d-tra este inainte de toate in interesul lor, pe termen mediu si lung. Trebuie sa inteleaga ca puterea fiecaruia dintre ei e data nu de ceea ce crede seful, ci de dreptul de vot prin care decide soarta partidului, si prin extensie, soarta tarii. Acelasi drept de vot, atrage dupa sine si responsabilitatea asupra deciziei prin consecintele sale pozitive sau negative. Abia atunci va incepe curatarea partidului. Nu va grabiti sa incercati acest proces de curare incepand cu capii partidului. Nu incercati sa ardeti etapele. Va veti lovi de un zid si nu veti avea niciun aliat. Incepeti de la margini si asigurati-va de faptul ca odata facuta, aceasta curatenie se mentine. Nu va angajati pe multe fronturi de lupta,si cantariti-va bine sansele de izbanda inaintea declansarii unei noi lupte. Acordatile oamenilor aceeasi incredere pe care vi-o acordati d-tra, si va vor raspunde cu aceeasi metoda. Nu va temeti de tradatori, pentru ca acestia nu-i tradeaza niciodata pe cei puternici, ci pe cei slabi. Si inca ceva: Nu va mai temeti, va rog, sa va aratati oamenilor asa cum santeti. Din incercarea de a masca ceea ce d-tra considerari a fi slabiciuni, ne aratati tuturor o persoana dura, inflexibila, ceea ce pe multi ii pune in situatia de a nu intelege ce se petrece cu adevarat in spatele mastii, si atunci decid ca e mai bine sa stea deoparte. Stimata doamna, va spun cu toata convingerea ca oamenii nu-i iubesc pe cei de langa ei pentru calitatile lor. Pentru asta ii respecta, ii pretuiesc, sau ii iau drept exemplu, dar nu-i iubesc. Oamenii ii iubesc pe cei din jurul lor pentru slabiciunile lor;si asta va dainui cat va fi lumea si pamantul! Si dupa cum spunea regretatul Marin Preda, “Daca dragoste nu e, nimic nu e.” !

 13. CAP-istul spune:

  Eu nu reusesc sa fiu atat de entuziasmat. O idee foarte buna a sfarsit aproape goala de continut.
  1. In proiectul initial existau categorii de abateri (in functie de gravitate) carora le corespundeau categorii precise de sanctiuni.
  Acum avem o lista luuuunga de abateri careia ii corespunde o lista de sanctiuni, fara criterii clare de conectare. Practic, pentru orice fel de abatere iei orice fel de sanctiune, in functie de cat de frumos faci la comisie si de cat de puternica este pozitia ta in partid.
  2. La evaluarea candidatilor pentru functii in administratie comisia emite aviz CONSULTATIV. De ce nu aviz conform?
  3. Pentru candidatii ptr functii in administratia centrala comisia nu emite nimic. Verificarea si decizia sunt atributul BPN (noi intre noi).
  Pe scurt, baietii au rezolvat doua probleme: o pastreaza pe dna Macovei in vitrina (ca s-o vada UE) si, in acelasi timp, s-au asigurat ca nu va putea face nimic ca sa deranjeze diverse interese.
  Pacat.

  PS. Am scris un comentariu asemanator si pe blogul dlui Politeanu…… e la moderare …..

  • admin spune:

   Buna ziua. L-am primit, multumesc. V-am raspuns pe blog-ul meu, dar va raspund si aici:

   “Ma bucur cand vad pe cineva atent si informat. Toata admiratia!
   Asa este, ati observat corect, au disparut corelatiile intre fapte si sanctiuni specifice, precum si avizul conform al Comisiei de etica in numiri publice.
   Forma actuala este rezultatul negocierilor si al esecului initial inregistrat in CNC cand am vrut sa trecem forma cea mai dura a prevederilor etice. Adevarat, este mai putin acum decat atunci, insa infinit mai mult decat nimic.
   Deci nu as spune ca actiunea s-a golit de continut. Este un pas mare inainte, chiar daca nu atata de mare pe cat am fi vrut. Oricum, fara precedent in politica romaneasca si, sa fim onesti, un pas pe care alte partide nu l-au facut. Efortul constant de acum incolo va fi sa convingem oamenii ca acest Cod etic sa fie aplicat. Nu ne asteptam la minuni si taieri de capete in grup, dar macar sa facem pasi spre curatirea clasei politice.”

 14. CAP-istul spune:

  Dupa ce ne-am amuzat, cu prietenii, imaginandu-ne berceni cu ochii iesiti din orbite si cu parul valvoi la ideea ca vor trebui evaluati de dna. Macovei, pentru candidaturi in functii publice, redevin serios si spun ca presiunea trebuie continuata pentru reintroducerea categoriilor de abateri si de sanctiuni precum si revenirea la avizul CONFORM al comisiei, pentru TOATE candidaturile.
  Mai mult, trebuie intarita responsabilitatea celor care propun oameni in functii publice.
  Trebuie introdus sistemul recomandarilor SCRISE pentru candidaturi in functii publice. Daca persoana propusa ajunge pe functie si o comite, cel/cei care l-a(u) recomandat trebuie sa raspunda solidar cu el.
  Categoriilor de abateri trebuie sa le corespunda categorii de sanctiuni pentru “faptasi” dar si categorii de sanctiuni pentru cei care i-au recomandat.
  In prezent, cel care propune pe cineva se cam spala pe maini de raspundere, in caz de abatere: ori declara ca nu se astepta la asa ceva ori merge pe burta pana este uitat incidentul.

 15. vox spune:

  printre altele ..
  1. Credeti c-ar fi oportuna si o initiativa care sa adauge circumstante agravante celor care profitand de functii se dovedesc a fi doar niste infractori?
  2. Sunt multi care nu se pot ridica la inaltimea functiei, suficientizandu-se pe criterii mediocre – credeti c-ar putea fi promovat si un cod deontologic clar, fara echivoc, raportat rezultatelor REALE – astfel incat cei ”cu spate” sa se gandeasca de doua ori inainte de a se ”responsabiliza” ?