Monica Macovei discută proiectul Regulamentului pentru Biroul Procurorului European cu miniștri de Justiție și Afaceri Interne din statele membre UE – Comunicat de presă

28 ianuarie 2015 – Monica Macovei – Comunicat de presă

Monica Macovei discută proiectul Regulamentului pentru Biroul Procurorului European cu miniștri de Justiție și Afaceri Interne din statele membre UE

Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European, a fost invitată de Președinția letonă a Uniunii Europene să participe la Reuniunea informală a miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Reuniunea JAI are loc în perioada 29-30 ianuarie 2015, la Riga, Letonia, și are pe agendă subiecte legate de amenințările teroriste, securitatea cibernetică, cooperarea transfrontalieră prin tehnologia informatică si digitalizare, împreună cu protecția datelor personale. Parteneriatul estic al Uniunii este un alt subiect de discuție.

Monica Macovei va avea întâlniri cu miniștri ai Justiției și de Interne din state membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta înființarea, independența și funcționarea Biroului Procurorului European care să ancheteze fraudarea banilor europeni.

Este nevoie de o instituție a Procurorului European puternică, care să ducă anchetele până la capăt si să trimită dosarele in instanțele de judecată în cazuri de furt din banii europeni. Astăzi, frauda se ridică oficial la 500 milioane de euro pe an, dar Comisia a menționat cifra de 3 miliarde de euro pe an, ca fiind mai realistă. Asta înseamnă că cetățenii europeni, inclusiv românii, sunt furați anual cu sute de milioane de euro. Această situație nu mai poate continua“, a declarat Monica Macovei.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Coaliția pro-europeană din Republica Moldova a obținut un vot majoritar la alegerile din noiembrie. PLDM, PD și PL trebuie să respecte acest vot și să formeze Guvernul fără comuniști. Rusia nu trebuie să câștige.

• La Chișinău este nevoie de Guvern. Dar nu orice fel de Guvern.

Guvernul de la Chișinău trebuie să reflecte votul populației, care a fost pro-european. Este vital ca drumul pro-european al Republicii Moldova să nu fie încetinit sau oprit, ci trebuie accelerat. Ieri, 25 ianuarie 2015, Partidul Liberal-Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) și-au asumat public o guvernare minoritară cu susținere în Parlament a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Acum Moscova se bucură. Toate țările din Uniunea Europeană, mai ales cele sceptice la extinderea Uniunii, vor avea motive să temporizeze sprijinul Republicii Moldova în parcursul european. Susținerea Guvernului de către PCRM frânează trenul Moldovei către Uniunea Europeană.

Situația convine Moscovei; chiar dacă acum Vladimir Voronin nu răspunde total comenzilor Rusiei, el poate fi înlocuit în viitor de un agent rus. Și încă un motiv: PCRM nu va vota legile necesare integrării europene, mai ales pe cele anticorupție și pentru reforma justiției.

Singura garanție că Moldova va merge spre Europa, și nu spre Federația Rusă, este cooptarea Partidului Liberal (PL) în coaliția de guvernare. PLDM, PD și PL trebuie să ajungă în cele din urmă la o înțelegere și să-și asume guvernarea împreună, pentru că aducerea comuniștilor în susținerea și decizia Guvernului este un pericol pentru Moldova.

În cursul vizitei reprezentanților Partidului Popular European (Brock), Partidului Liberal (Watson) și Partidului Socialist Democrat (Fleckenstein), cele 3 partide – PLDM, PL și PD (care fac parte din aceste partide europene) – au primit și acceptat mesajul clar din partea europenilor că drumul spre Europa este asigurat clar de alianța guvernamentală PLDM-PL-PD, și nu de cea cu comuniștii. Toate cele 3 partidele trebuie să se țină de cuvânt, iar PD să înceteze atacarea Partidului Liberal.

Noul Guvern al Republicii Moldova trebuie să fie unul credibil și în mod real orientat spre Europa, iar un astfel de Guvern nu poate fi decât cel format din PLDM, PL și PD, precum și din posibili alți politicieni care susțin necondiționat drumul european.

Iurie Leancă-premier este un vector de legitimitate, încredere și garanție pentru europeni a democratizării Moldovei.

Atrag atenția că Procurorul General, Agenția Națională Anticorupție și orice alte instituții judiciare și de investigații nu trebuie împărțite politic.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Cer Baroului București să îl excludă pe Ponta din avocatură

• Ponta a intrat în avocatură fără examen și folosind un titlu “doctor” obținut prin furt.

Am solicitat astăzi Baroului București să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, întrucât renunțarea la titlul de “doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit fără examen în avocatură.

Dacă Ponta vrea să mai fie avocat vreodată, trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat.

Ponta nu poate renunța la titlul de „doctor” fără să piardă titlul de conferențiar, fără să fie exclus din profesia de avocat și fără să returneze banii câștigați prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat.

Solicitarea pe care i-am adresat-o astăzi decanului Baroului București:

“În atenția: Baroului București
Domnului av. Ion Ilie-Iordăchescu, Decanul Baroului Bucureşti

Domnule Decan,

Vă solicit să îl excludeți din Baroul București pe domnul Victor Viorel Ponta, luând act de faptul că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobândit-o fără examen, ca titular al diplomei de “doctor în drept”.

Potrivit precizărilor oficiale transmise de Baroul București la solicitarea presei, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire” (România Liberă).

Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Domnul Victor Ponta a notificat în scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de “renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”.

Reamintesc că Universitatea din București a decis, în luna iulie 2012, că domnul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, concluziile expertizei stiintifice arătând că “autorul a plagiat patru surse majore“, teza constituind “un plagiat vădit“.

Decizia domnului Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecință și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, așa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat.

Pe baza acestor fapte și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeti pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București.

Cu considerație, 13 ianuarie 2015

Monica Luisa Macovei,

Deputat în Parlamentul European”

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Am creat Asociația M10, vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă și prosperă

Ceea ce am promis am făcut! Am rămas împreună și vă anunț cu mare bucurie că am creat Asociația M10. Mulți membri fondatori au lucrat în campanie, sunt oameni tineri, normali, decenți, așa cum vrem să fie Asociația M10 și așa cum vrem să fie România.

Asociația noastră - M10 – este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă și prosperă. O Românie curată, cinstită, fără corupție, fără furăciuni din banii publici. O Românie în care să vrei să trăiești și din care să nu vrei să pleci.

De ce se numește M10?

Pentru noi, M vine de la merit, de la muncă, de la modernizare.

10 este Decalogul celor 10 porunci pentru politicieni, pe care l-am făcut și l-am cerut clasei politice din România în campania pentru funcția de președinte al României.

Tot 10 este nota de excelență: de nota 10. Vrem să fim de nota 10, suntem de nota 10. Vom fi o Asociație de nota 10!

Ce ne-am propus să facem?

1.Ne-am propus o democrație participativă, să învățăm oamenii cum să controleze politicul. Să controlăm împeună cu oamenii administrația publică. Acesta este unul din proiecte: toată lumea pe plan local va controla administrația publică, ce face cu banii, cum cheltuie banii noștri, pe ce îi cheltuie, ce fel de contracte – cu licitație sau fără licitație.

2.Ne-am propus un alt proiect foarte bun pentru oameni: ghișeul unic. Orice interacțiune a cetățeanului cu administrația să se facă o singură dată, printr-un singur ghișeu. Să nu i se mai ceară niciun act care provine de la alte instituții ale statului.

3.Votul electronic și prin coresponență atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din străinătate. Este un proiect pe care îl susțin demult, l-am susținut și în campanie.

Site-ul Asociație este www.mzece.ro, unde poate fi găsit formularul de înscriere.

Pe lângă datele personale, am pus criterii de integritate pentru cei care vor să se înscrie. Este vorba de: să nu fi colaborat cu Securitatea, să nu fi fost condamnat penal, să nu fi fost declarat incompatibil sau în conflicte de interese. Și întrebăm dacă cineva este în curs în astfel de proceduri.

Astăzi dimineață am avut ședință și am decis și filialele regionale, astfel încât motoarele sunt în plin avânt, iar treaba începe în mod oficial.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu