Cine l-a acoperit pe spionul Victor Ponta?

(14 octombrie 2014) – Monica Macovei – Declarație de presă

Cine l-a acoperit pe spionul Victor Ponta?

Cazul spionului Victor Ponta ridică o serie de întrebări, la care au de răspuns atât președintele României, precum și alți politicieni care au avut funcții în stat:

1. Foștii președinti ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, care în perioada 1997-2001 erau șefi ai CSAT, aveau cunoștință în perioada respectivă că SIE încalcă Constituția angajând un procuror ca ofițer acoperit?

2. Foștii șefi ai SIE din perioada 1 ianuarie 1997- 31 decembrie 2001, Ioan Talpeș, Cătălin Harnagea și Gheorghe Fulga, aveau cunoștință că SIE încalcă Constituția recrutând și lucrând cu un procuror ca ofițer acoperit?

3. Cine din SIE de la acea vreme se face responsabil de recrutarea lui Victor Ponta ca spion, încălcând Constituția cu bună știință?

4. De unde a avut președintele Băsescu informația că Ponta este spion?

5. De ce președintele Băsescu nu l-a revocat pe Meleșcanu, când a aflat că acesta face jocuri politice, apărându-l pe Ponta?

6. A știut Mihai Răzvan Ungureanu că Victor Ponta este “fost spion”? Dacă a știut, l-a informat pe Președinte în 2009, când Ponta a fost numit ministru în guvernul Boc?

În 2005, când am fost ministru al Justiției, am introdus în lege interdicția ca procurorii și judecătorii să fie ofițeri activi sau în rezervă ai serviciilor de informații. De asemenea, am desființat serviciul de informații (SIPA) al Ministerului Justitiei.

Am militat întotdeauna pentru respectarea democrației și a statului de drept. De aceea am propus, încă de acum câteva săptămâni, să avem reguli clare care să împiedice serviciile secrete să recruteze jurnaliști și politicieni.

Am propus de asemenea ca șefii serviciilor de informații să nu poată ocupa o altă funcție de demnitate publică, aleasă sau numită, cel puțin cinci ani după încetarea mandatului de la conducerea serviciilor.

Este nevoie de un control parlamentar mai riguros în activitatea serviciilor secrete din România.

Situația spionului Ponta trebuie lămurită cât mai curând posibil. În acest moment, Victor Ponta nu mai are nicio credibilitate în fața partenerilor noștri euro-atlantici, deoarece ca fost ofițer SIE putea să aibă misiuni în orice țară din lume, inclusiv în țări europene sau în SUA.

Ponta a încălcat Constituția în perioada în care a fost și procuror, și spion. Cu un asemenea trecut, nu ne așteptăm ca Ponta să apere Constituția nici acum când este prim-ministru, nici dacă va fi ales președinte. O eventuală alegere a sa ca președinte ar rupe România de lumea democratică.

România a mai avut un președinte care asculta de ordinele Moscovei, Ion Iliescu. Ar fi o dramă pentru România dacă ne-am întoarce în timp 25 de ani.

Spionul Victor Ponta trebuie să plece astăzi din funcția de prim-ministru și să renunțe să mai candideze, pentru a nu izola România.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Ponta trebuie să demisioneze în acest moment din funcția de prim-ministru și să-și retragă candidatura pentru funcția de președinte al României

(14 octombrie 2014) – Monica Macovei – Declarație de presă

Ponta trebuie să demisioneze în acest moment din funcția de prim-ministru și să-și retragă candidatura pentru funcția de președinte al României


După demisie și retragere, Victor Ponta trebuie să explice oamenilor de ce a încălcat Constituția și a mințit atâția ani.

Potrivit Constituției, Ponta, ca procuror, nu avea voie să fie și ofițer SIE, între cele două funcții existând o incompatibilitate. Incompatibilitatea este prevăzută la art. 132 alin. 2 din Constituția în vigoare, și la art. 131 alin. 2 din Constituția în vigoare între 1991 și 2003.

Ponta și cei din SIE, care l-au recrutat pe Ponta încălcând Constituția, trebuie să răspundă.

Mai multe întrebări apar după dezvăluirea făcută de președinte, că Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997-2001:

1. Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit și care, probabil, spiona aliații occidentali ai României?

2. Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit care intervine în favoarea unei companii rusești suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani la indicațiile ambasadorului rus?

3. Ce încredere pot avea românii și partenerii NATO ai României într-un prim-ministru fost ofițer acoperit care a cedat total inexplicabil, printr-o inginerie financiară, către Kaz Munai Gaz, 400 de milioane de dolari pe care compania îi datora statului român?

4. Ce încredere să aibă românii și partenerii NATO în el ca prim-ministru sau președinte?

5. Îl au rușii la mână cu ceva pe ofițerul Ponta? Sau Ponta e un simplu șpăgar? Poate fi prim-ministru sau candidat la Președinție un astfel de om?

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Ponta a îngenunchiat România în fața oligarhilor ruși de la Lukoil.

(9 octombrie 2014) – Monica Macovei – Declarație de presă

Ponta a îngenunchiat România în fața oligarhilor ruși de la Lukoil.

Ponta i-a trădat pe români și interesul national în clipa în care a cedat șantajului rușilor și a criticat sechestrul pus de procurori pe bunurile Lukoil, o măsură menită să ofere garanții că am putea recupa prejudiciul de aproximativ 230 de milioane de euro din evaziune fiscală și spălare de bani.

Victor Ponta a arătat în acest caz că nu știe să negocieze în favoarea României, făcând concesii de nepermis rușilor și vulnerabilizând România.

Cum va reacționa Victor Ponta, dacă va fi ales președinte, în cazul în care Rusia pune presiune pe România? Ce va ceda? Ce concesii îi va face lui Putin?

Ponta, prin atacul iresponsabil la adresa procurorilor, a creat un precedent periculos pentru statul de drept din Romania, care este exploatat deja de către ruși. Astfel, vice-președintele Lukoil România vorbește de eventuale “compromisuri” și înțelegeri cu procurorii.

Acum se poate vedea cât de nocive au fost atacurile lui Victor Ponta la procurorii care au aplicat legea. Rușii, încurajați de susținerea lui Ponta, vor să negocieze cu Justiția română așa cum o fac probabil și cu Justiția rusă.

În aceste condiții, solicit CSM să verifice presiunile pe care Victor Ponta, ambasadorul Rusiei și vice-președintele Lukoil România le-au făcut asupra anchetei procurorilor.

1. A influențat Ponta deciziile procurorilor privind ridicarea unei părți din sechestru pus inițial pe bunurile Lukoil?

2. A influențat deciziile procurorilor declarația ambasadorului rus că ancheta să continue “ținând cont în mod cuvenit de interesele relațiilor ruse-române”?

3. A determinat vice-președintele Lukoil România un posibil “compromis” cu procurorii?

4. A fost vreun procuror prezent la discuții cu compania Lukoil?

5. Ce influență are procurorul Silvia Nițu, șefa Secției urmăriri penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, asupra anchetei în cazul Lukoil?

De asemenea, ii cer lui Victor Ponta să le spună românilor dacă a primit bunuri, indiferent de forma acestora (cum ar fi apartamente), direct sau prin intermediari de la persoane cu legături cu Lukoil sau Microsoft.

Șantajul Lukoil asupra lui Victor Ponta arată de ce este important ca președintele să fie independent și să garanteze independența justiției.

Ca președinte voi susține în continuare, așa cum am făcut-o și până acum, întărirea statului de drept și a instituțiilor sale fundamentale. Nu voi permite nimănui, niciodată, să fure și să șantajeze cetățenii României.

România are nevoie de investitori și de locuri de muncă.“Investitorii” care nu respectă legea românească au un singur lucru de făcut: să plece acasă.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Ponta fuge de dezbateri, dar atacă prin interpuși. Sunt deschisă să am o dezbatere cu el la orice televiziune dorește

(9 octombrie 2014) – Monica Macovei – Declarație de presă

Ponta fuge de dezbateri, dar atacă prin interpuși. Sunt deschisă să am o dezbatere cu el la orice televiziune dorește

L-am provocat pe Victor Ponta la o dezbatere publică despre direcția și viitorul României încă din 22 august 2014.

Ponta a avut nevoie de o lună și jumătate ca să răspundă cu propria propunere: o singură dezbatere înainte de primul tur de scrutin cu toți cei 14 candidați. Evident, o întâlnire între 14 candidați nu poate duce la o dezbatere, ci la circ.

Pe scurt, Ponta a răspuns la invitațiile de dezbateri astfel:

· A fugit de o dezbatere cu mine.

· Marioneta lui Ponta, Tăriceanu, a adoptat aceeași tactică: a fugit de mine.

· A avut o oportunitate sa se prezinte într-o dezbatere la TVR cu un contracandidat și a refuzat sa participe.

· Televiziunile lui de casă, Antena 3 și România TV au răspândit acuzația mincinoasă că sunt cercetată de DIICOT pentru a aduce în noroi, la nivelul lui, singurul candidat care nu are probleme cu legea.

· Și-a pus purtătoarea de cuvânt să-l atace abject pe unul dintre contracandidați prin referiri la o situație intimă familială.

Toate acestea arată josnicie. Fiecare din aceste gesturi ale lui Victor Ponta arată josnicie și dispreț la adresa românilor chemați să decidă și să voteze cea mai bună soluție pentru țară în următorii 5 ani.

Insist cu solicitarea către Victor Ponta să accepte o dezbatere față în față cu mine, în care să vorbim despre viitorul României și să nu se mai ascundă în spatele purtătorilor de cuvânt sau a unei propuneri nepractice de dezbatere.

Îl las pe Victor Ponta să aleagă locul și data dezbaterii.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu