Curtea Constituțională a decis neconstituționalitatea listelor cu 25.000 de semnături condiționate geografic necesare pentru un partid. Înființarea partidelor politice cu minimum 3 membri este soluția la decizia CCR

(27 februarie 2015) Monica Macovei – Solicitare adresată Parlamentului

Curtea Constituțională a decis neconstituționalitatea listelor cu 25.000 de semnături condiționate geografic necesare pentru un partid. Înființarea partidelor politice cu minimum 3 membri este soluția la decizia CCR

  • Solicit Parlamentului să adopte de urgență, în termenul legal de 45 de zile pentru punerea în acord cu decizia Curții Constituționale, legea care prevede înființarea unui partid cu 3 membri

Am cerut încă din august 2014, într-o conferință de presă organizată la Târgu Mureș împreună cu Dan Mașca, adoptarea unei legi care să permit înființarea unui partid politic cu 3 membri. Am cerut permanent acest lucru în timpul campaniei prezidențiale, precum și președintelui Klaus Iohannis – atât între cele două tururi ale alegerilor, cât și după ce a fost ales președinte -, pentru că:

-       numai așa se poate sparge monopolul partidelor mari și osificate care ne conduc de 25 ani,

-       numai așa se liberalizează viața politică și se garantează dreptul la asociere politică,

-       numai așa apare competiția politică reală și oamenii au șansa de a alege oameni, idei și partide noi.

Decizia Curții Constituționale este ocazia pentru parlamentari să arate că nu doar vorbesc despre reforma vieții politice, ci și acționează în acest sens.

Curtea Constituțională a decis că este neconstituțional art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, care prevede că „lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.”

Comisia de Cod electoral a stabilit deja în această săptămână ca un partid să poată fi înființat doar de 3 membri, eliminând criteriul teritorial. Avizul Comisiei de cod electoral arată că există un consens politic pentru această măsură.

În aceste condiții, nu ar trebui să existe niciun impediment pentru adoptarea legii privind înființarea unui partid politic cu 3 membri.

În nicio altă țară din Uniunea Europeană nu mai există o astfel de cerință pentru înscrierea unui partid politic

În expunerea de motive la proiectul de lege pe care l-am scris privind înființarea unui partid politic cu minimum 3 membri fondatori, am arătat că, dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, mai mult de jumătate prevăd ca singură condiție pentru înființarea unui partid existența a 1, 2 sau 3 membri fondatori.

Astfel, de exemplu, în 13 state se poate înființa un partid nou cu 1-3 membri, fără alte condiții suplimentare, în 4 state sunt necesari 3 membri, cu condiția susținerii prin semnături, în vreme ce în 5 state sunt necesari 100, 200, 1.000 ori maximum 1.500 membri pentru înființarea unui nou partid.

Numărul membrilor fondatori necesar pentru înființarea unui partid politic este redus pentru a permite o largă libertate de asociere și participare la viața publică a cât mai multor persoane.

Proiectul de lege pe care l-am scris poate fi consultat AICI.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Eveniment de lansare a noului partid politic – Anunț de presă

27 februarie 2015 – Monica Macovei – Anunț de presă

Eveniment de lansare a noului partid politic

Europarlamentarul Monica Macovei anunță duminică, 1 martie 2015, noul partid politic, pe care îl înființează împreună cu susținătorii din campania pentru alegerile prezidențiale.

Evenimentul de lansare are loc la sala Grigore Preoteasa a Casei de Cultură a Studenților, Calea Plevnei nr. 61, între orele 13.00-15.30.

În cadrul evenimentului, vor discuta despre clasa politică actuală și despre necesitatea apariției unui al treilea pol politic:

  • Monica Macovei – “Întoarcem politica: pentru tine”
  • Adrian Papahagi: “Cum e cu putință un partid nou?”
  • Cristian Ghinea: ”Ce așteaptă un om de dreapta de la un adevărat partid de dreapta”
  • Cosmin Alexandru - “Politică. Politruc. Politicos”
  • Lucian Mîndruță: ““De ce nu merită să iei puterea mințind”
  • Bogdan Glăvan: “Către o politică economică autentic liberală”
  • Mihnea Vasilache – “În noiembrie 2014 la Londra, în noiembrie 2016 în toată țara”
  • Sorin Cucerai: “Ce așteaptă un om de stânga de la un partid de dreapta?”

Evenimentul de lansare a partidului politic va fi urmat de o conferință de presă, începând cu ora 15.00.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Invitație

Dragi membri și simpatizanți ai Asociației M10,

Dragi prieteni care credeți

• în libertate, dreptate, justiție și dreptul la proprietate privată,

• în libertatea de gândire, de exprimare și de asociere,

• în dreptul oamenilor liberi să-și urmărească interesele, fără a afecta libertățile și drepturile celorlalți,

• în inițiativa privată și economia de piață,

• în intervenția minimă a statului – sursă de corupție și ineficiență – în economie,

• în transparența guvernării și libera concurență,

• în muncă și dreptul oamenilor de a nu fi jecmăniți de guvernanți pe urma muncii lor,

• în solidaritatea reală față de cei abuzați sau cu adevărat în nevoie,

Vă invit pe 1 martie 2015 în București, la sala Grigore Preoteasa a Casei de cultură a studenților (Calea Plevnei nr. 61), orele 13.00 – 15.30, unde vom face un pas mai departe, așa cum am promis la finalul campaniei prezidențiale din 2014: nașterea unui al treilea pol politic în România, fără baroni, fără finanțări murdare. Suntem o forță uriașă de schimbare, pentru că noi credem în mod autentic în libertate, dreptate și schimbare.

Vă invit să veniți să ne întâlnim și să dăm împreună un semnal al schimbării și modernizării: decizia privind viitorul României trebuie să se întoarcă la oameni, nu mai trebuie să rămână în mâinile unui grup restrâns, cu interese economico-financiare transpartinice și ilegitime.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Peste 3.000 de oameni au devenit membri ai Asociației M10 în prima etapă de înscriere. Votul a fost electronic – Comunicat de presă

19 februarie 2015 – Asociația M10 – Comunicat de presă privind primirea de noi membri

Peste 3.000 de oameni au devenit membri ai Asociației M10 în prima etapă de înscriere. Votul a fost electronic.

Adunarea Generală a Asociației M10 a votat primirea ca membri activi ai Asociației a 3.067 de persoane care au completat formularul online de înscriere în prima etapă, imediat după anunțarea înființării Asociației. Votul în cadrul M10 a fost electronic, nu au fost incidente și niciun vot nu a fost anulat.

Cei 3.067 de noi membri activi au primit anterior avizul pozitiv al Comisiei de integritate și arbitraj a Asociației M10, asumându-și că îndeplinesc, între altele, următoarele criteriile de integritate ale Asociației M10:

1. Nu este urmărit penal;
2. Nu este trimis în judecată pentru fapte penale;
3. Nu a fost condamnat penal printr-o sentință definitivă pentru fapte săvârșite cu intenție;
4. Nu are o constatare din partea ANI de incompatibilitate sau conflict de interese, până la posibila invalidare definitivă a constatării de către instanță;
5. Nu are o decizie definitivă de incompatibilitate sau de conflict de interese;
6. Nu a fost ofițer, angajat sau colaborator al Securității;
7. Nu a ocupat o funcție politică de conducere retribuită în aparatul central al PCR;
8. Nu promovează sau a promovat idei sau acțiuni de rasism, xenofobie sau antisemitism;
9. Nu a acționat sau acționează împotriva statului de drept;

Potrivit Statutului Asociației M10, calitatea de membru activ le oferă noilor membri dreptul de a vota în cadrul Asociației, de a propune proiecte, de a face parte din comisiile de lucru, de a alege și de a fi ales.

Aproximativ 13% dintre noii membri ai Asociației M10 sunt români din afara țării.

Notă pentru editori: Asociația M10, condusă de Monica Macovei, s-a lansat la începutul acestui an din dorința de a dezvolta spiritul civic în societatea românească. Potrivit Statutului, scopul Asociaţiei M10 este să stimuleze inițiativa civică și implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor și în viața publică, interacțiunea dintre cetățean și administrație, să promoveze statul de drept, independența justiției şi valorile democratice, să promoveze și să apere drepturile omului, să monitorizeze procesul electoral.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu