Finanțarea campaniei mele electorale a fost legală. Am câștigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă

• Este necesară schimbarea legii, astfel încât să existe mai multă transparență, iar finanțarea online, inclusiv prin sistemul electronic PayPal să fie introdusă în lege. Numai astfel se va sparge lanțul finanțării partidelor politice și a candidaților de către baroni și mari finanțatori cu interese oculte.

Campania mea electorală pentru prezidențiale a adus o noutate pe scena politică în ceea ce privește finanțarea: am avut donații foarte mici, de 50 -100 de lei, de la mulți oameni, cetățeni români.

Le mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care au avut încredere în mine și au donat pentru campania electorală. Și ei vor contribui astfel, după decizia instanței în acest proces, la modernizarea legilor electorale și la schimbarea modului în care se finanțează și se face politică în România.

Instanța de judecată a decis acum că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a greșit atunci când nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal, prin care s-au făcut donații mici, confiscând sumele care au fost primite legal și transparent. Instanța a anulat sancțiunea AEP.

La alegerile prezidențiale, am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor baronilor și marilor finanțatori.

Legea actuală este gândită pentru donatori puțini și mari și tocmai asta face: menține și încurajează “clientela politică”. Legea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale trebuie schimbată.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Interviu Europa Liberă – Monica Macovei: Neaplicarea reformelor ar putea determina UE să retragă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători fără vize

Fosta președintă a Delegației PE de cooperare cu R. Moldova atrage atenția că neaplicarea reformelor de către un guvern care ar schimba cursul european al Moldovei ar putea determina UE să retragă dreptul  cetățenilor moldoveni de a călători fără vize. Macovei solicită guvernului să încheie o înțelegere cu platforma DA, în cadrul căreia să se angajeze că schimbă procurorul general, că îi pedepsește cu inchisoarea pe cei vinovați pentru dispariția miliardului de dolari și să recupereze banii.

Europa Liberă: Doamna Macovei, trei partide pro-ruse (Mișcarea Populară pentru Uniunea Vamală, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru) și o mișcare civica anti-corupție protesteaza împotriva guvernării de la Chișinău. Cum vi se pare acest tablou?

Monica Macovei: „Avem două partide pro-ruse, Partidul domnului Usatîi (care a și declarat de altfel că provine din USB, Serviciul de Securitate al Federației Ruse), îl avem pe Dodon, care nu mișcă nimic fără să întrebe la Moscova, și avem și acest nou partid pe care l-ați menționat. Avem așadar trei partide conduse de oameni care nu fac altceva decât ceea ce spune Moscova. Rusia este foarte interesată să își recupereze influența în această zonă și vedem că nu numai Transnistria, ci întreaga Moldovă.

Mai departe, Alianța DA continuă protestele. Eu văd că aceste proteste sunt îndreptate împotriva corupției și pentru reforme reale. Aici atrag atenția guvernului pro-european de la Chișinău că trebuie să facă reforme reale. De aceea au fost aleși de către oameni și trebuie să meargă pe acest drum. Așadar, reforme reale. Să își dea demisia procurorul general, să își dea demisia șeful Centrului [Național] Anticorupție, să fim foarte atenți cine va fi numit în locul guvernatorului Bancii Naționale, care a fost demis, dar ține și interimatul – un alt semn de întrebare.

De asemenea, să își dea demisia domnul Candu, președintele Parlamentului, căci nu s-a făcut nici o anchetă parlamentară. Evident, să se facă investigații pentru a se afla cine este vinovat pentru dispariția acelui miliard de dolari, să returneze banii și să plătească și penal și politic. Nu se poate să se întâmple așa ceva și să nu existe nici o consecință.”

Europa Liberă: Și dacă aceste lucruri pe care Dvs. le recomandați se întâmplă, ce va înțelege cetățeanul de rând? Cine le-a determinat? Platforma DA sau celelalte trei partide?

Monica Macovei: „Partidele pro-ruse nu cer aceste lucruri, pentru că există o mare posibilitate ca o mare parte dintre ei să fie implicați în scandalul miliardului de dolari. Partidele pro-rusești au încercat să „fure” demonstrația. Să se atașeze demonstrației platformei DA și să o folosească. Iată, Rusia nici nu  a avut nevoie să declanșeze ea o mișcare.

A apărut, exact ca la Revoluția Română, o mișcare civică, pe fondul unor nemulțumiri reale ale oamenilor că politicienii nu fac ce au promis în campania electorală. Pe acest fond de revoltă, apar partidele pro-rusești, manevrate ca păpușarii de la Moscova, care spun „da, dar și noi vrem să cadă guvernul.”

Nu trebuie să cadă guvernul, și aici guvernul trebuie să aibă grijă, pentru că Alianța Pro-Europeană are 51 de deputați din 101. E la limită, pentru că partidele pro-Moscova cumpără unul câte unul, îi conving, nu știu cum fac, dar îi iau. Așadar trebuie să își păstreze majoritatea pentru a se putea ține de promisiunile făcute. Am văzut că au scăzut dramatic în sondaje.

Eu vă spun cum văd eu, poate mai complicat. Dar așa este Moldova, este complicată. Nu trebuie să cadă guvernul pentru că atunci vor veni la putere partidele pro-rusești, și exact asta este ce vrea Moscova. Le convine demonstrația și mai ales partea cu „jos guvernul” sau „jos președintele”. Dacă va cădea președintele, știți cine va veni în  locul lui? Dl Candu, omul lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Cine se află în spatele acestor demonstrații?

Monica Macovei: „În spatele platformei DA s-a spus că ar fi dl Filat, dar nuștiu cât adevăr este aici. Eu sunt de acord ca oamenii să demonstreze, pentru că ceea ce se întâmplă în R. Moldova nu este de acceptat și trebuie reacționat. Să se facă reforme reale, pentru că asta va schimba viața oamenilor! Anticorupție! Sigur, există campania „DNA, treci Prutul!” Deja este o persoană, un procuror de la DNA detașat acolo să lucreze. Nu e mare lucru să mai fie detașați și alții, dacă există voință politică.

Ce a făcut Centrul [Național] Anticorupție? Ce a făcut procurorul general? Nimic! Platforma DA, care a pornit demonstrațiile, vrea să țină Moldova pe drumul european. Partidele pro-ruse vor exact contrariul. Iar dacă nu va mai fi alături de UE, moldovenii nu vor mai avea vize in UE. În plus, având în vedere ce se întâmplă azi în Europa și in jur – atenția UE este în Siria, este la refugiați! – Moldova nu mai reprezintă o prioritate. România este interesată de Moldova, eu sunt interesată de Moldova și mai sunt câțiva care împing lucrurile aici, in UE. Dar moldovenii trebuie să își facă treaba.”

Europa Liberă: Sugerați faptul că dacă guvernul pro-european va cădeași va fi înlocuit de un guvern pro-rus, UE va retrage această facilitate a liberalizării vizelor?

Monica Macovei: „O va retrage în momentul în care reformele puse pe hartieși începute atunci când s-au liberalizat vizele nu vor continua. Că este guvernul pro-european sau unul pro-rus. Eu sunt convinsă ca un guvern pro-rus nu va face nici o reformă cerută de UE. Acum este perioada cea mai grea. Cea mai ușoară a fost aceea de adoptare a legilor.

Imi pare rău, dar politicienii, indiferent de cum îi cheamă și din ce partid fac parte, trebuie să se mai ducă și la pușcărie, că au furat, că au luat șpăgi și au aranjat contracte, la fel ca în România. Părinții și bunicii copiilor moldoveni ar trebui să se gândească la faptul că își trimit copiii la școli nu in Rusia, ci in UE. Nu se compară viața din Rusia cu viața din UE. De ce atunci să isi dorească un guvern pro-rus?”

Europa Liberă: Credeți că este o coincidență faptul că exact acum când Rusia și-a intensificat implicarea militară în Siria, se intensifică și aceste proteste la Chișinău? Este o distragere a atenției de la Ucraina?

Monica Macovei: „După ce a mers foarte bine în Crimeea si Ucraina, din cauza slăbiciunii UE, Federația Rusă merge mai departe. Nu cred că le mai pasă. Fac ceva ca să ascundă altceva. În Siria bombardează nu doar pozițiile ISIL, ci și opoziția la Assad. Iar în Moldova vedem ce fac. Cam asta au făcutși în România cu revoluția. Oamenii au iesit in stradă din bună credință și ne-am trezit cu Iliescu, care a spus „am sunat la Moscova să vină să ne ajute”. Iar tot poporul român a înnebunit. „Păi, tocmai vrem să scăpăm de ruși!”

Nu cred că Federația Rusă incearcă să ascundă ceva cu altceva. Lovește din plin peste tot. Pentru că există și o mare doză de neputință, ca să spun așa. De neputință și neintelegere din partea UE. Președintele francez Hollande spunea deunăzi in PE că trebuie să colaborăm cu Federația Rusă in Siria. Dar Federația Rusă se joacă acolo. E ca un poligon de tragere.”

Europa Liberă: Ca în Ucraina de est…

Monica Macovei: „Da, fac aceste jocuri si vor să iasă drept cei care au găsit soluția. Noi am adus pacea. Sunt oameni care nu au viziune si perspectivă. Hollande vine si spune „hai să colaborăm cu Rusia”. Nu vrem cu Rusia! Nu vrem să rezolve Rusia problemele noastre sau ale omenirii! Pentru că de câte ori s-a intâmplat asta, ne-am trezit  cu toți sub bocancul rusesc. Rusia are prieteni dictatori. A avut întotdeauna. Să nu uităm asta.”

Europa Liberă: Ce a mai ramas din statutul de poveste de succes al Moldovei in cadrul Parteneriatului Estic, pentru care v-ați lupat ani de zile aici, când nimeni nici nu știa unde este Moldova pe harta? Acum stiu multi…

Monica Macovei: „Acum stiu mulți si eu mă voi lupta in continuare pentru asta. Eu nu imi pierd speranta. De aceea spun guvernului de la Chisinau să nu mai piardă nici un deputat, să își păstreze majoritatea și să se apuce să facă reforme. Sa pună procurori care să investigheze, sa inteleaga că unii dintre ei vor trebui să plătească, să meargă la inchisoare. Si să facă reforme. Atunci oamenii nu vor mai iesi in stradă. Ori îți iubești țara și te lupți pentru ea, ori pleci!”

Europa Liberă: Ultimea mea întrebare este dacă mai e ceva de făcut, sau zarurile au fost aruncate deja de… Rusia, dupa cum spun unii analiști chiar de aici, din PE?

Monica Macovei: „Zarurile au fost aruncate, dar nu înseamnă că s-a terminat jocul. Dacă guvernul face chiar si în doua săptămâni aceste schimbări, să schimbe procurorul general, de exemplu, oamenii nu mai ies in stradă. Cu semnarea unui acord cu platforma DA, de numire in mod transparent a unui nou  procuror general. Aducem din România un nou șef pentru Centrul [Național] Anticoruptie, investigăm unde s-a dus miliardul de dolari. Toate aceste lucruri se pot face rapid.”

Înregistrarea video a interviului poate fi vizualizată pe site-ul Europa Liberă aici: http://www.europalibera.org/content/article/27295526.html

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

PNL a lăsat drum liber unui trio cu iz penal – Ponta, Dragnea, Oprea – să conducă țara.

PNL, așa-zisa opoziție, poate face o singură moțiune de cenzură pe sesiune. Au epuizat această cale, au făcut moțiunea care a căzut în mod previzibil. Dacă numărai înainte, pe baza declarațiilor, era clar că moțiunea cădea. Ca atare, nu vor putea face o altă moțiune, armă foarte importantă a opoziției, în această sesiune parlamentară.

Prin urmare, această moțiune a fost, de fapt, o ipocrizie și a arătat un fel de blat între partide. Aici așa adăuga și faptul că dl Blaga și dna Gorghiu nu s-au dus la mitingul pe care chiar ei l-au anunțat. De asemenea, mimează că sunt în opoziție.

De fapt, nu sunt în opoziție și au lăsat drum liber inculpatului Ponta, trimis în judecată, condamnatului în primă instanță, Dragnea, marelui general Oprea – acestui trio patetic cu iz penal.

Moderator: Blat? Asta ar însemna că au același obiectiv, și anume ca Victor Ponta să rămână în funcție?

Dacă faci o moțiune despre care știi că va cădea și că în această sesiune tu nu mai poți face altă moțiune, de ce ai făcut-o? O să mai dea două-trei declarații de formă împotriva PSD și cu asta gata.

Moderator: De ce e bine pentru PNL să rămână Ponta Prim-ministru?

Asta ne spune ceva. Vedem în toate dosarele de corupție, de fraudă, de furt din banii publici că este totul transpartinic.

Dacă au alte calcule politice, că e mai bine să câștige la alegeri, și nu acum, atunci să spună clar. Nu să facă o moțiune, despre care știu că va cădea, și alta nu mai pot face în această sesiune și, ca urmare, nu mai pot face opoziție. Ei nu fac opoziție în acest moment. Lasă acest trio – condamnatul în fond Dragnea, chiar pentru fraudă electorală, furt de voturi, inculpatul Ponta și marele general Oprea, toți cu iz penal – să conducă țara. Or, opoziția reală nu permite asta.

(Jurnalul de seară – Digi 24, 1 octombrie 2015)

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Este inacceptabil ca ANAF să spună că nu are capacitatea să recupereze marile datorii și prejudiciile de la persoanele condamnate definitiv

În cazul ANAF, nu s-a schimbat nimic până astăzi, pentru că nu a existat voință politică pentru schimbare. În acest moment, ce vedem? Vedem că ANAF pune presiune pe micii întreprinzători, Guvernul pune biruri și taxe micilor întreprinzători, care sunt sufocați și de birocrație. În schimb, îi lasă neatinși, nederanjați pe marii datornici și pe cei condamnați definitiv nu numai la închisoare, ci și la plata unor sume mari de bani.

Am văzut răspunsul ANAF, că sunt într-o continuă reformă și că nu au capacitatea. Atunci, să plece acasă! Toți cei care conduc ANAF să plece acasă! Ca să nu mai spun că, din când în când, mai cade și câte unul de la ANAF pe luare de mită!

Nu se poate ca ANAF să spună: nu avem capacitate. Dar, în schimb, au capacitatea să se ducă peste micii întreprinzători. Trebuie să oprim acest jaf național și această corupție veche, de 25 de ani aș putea să spun, în care se scaldă clasa politică și cu ajutorul ANAF, care, dacă nu se duce să le ia banii, ei îți râd în față. Inclusiv cei din închisoare îți râd în față.

Ar fi nevoie de un organism special care să se ocupe de aceste recuperări?

Există în Franța un astfel de organism, au fost făcute conferințe în România și au fost aduși experți din Franța – un organism special pentru confiscarea averilor. Pot să spun că ar fi o soluție, însă depinde cine e acolo. Și ANAF este o soluție, dar depinde cine e acolo. Dacă este iar numit politic și politic nu se vrea recuperarea acestor averi, fiindcă sunt tocmai politicienii cei cărora trebuie să le luăm averile, ei sunt condamnați, atunci? Sau marii datornici, cine sunt marii datornici? aceștia? Nu sunt prietenii politicienilor sau chiar ei, politicienii? Ei sunt.

(Jurnalul de seară – Digi 24, 1 octombrie 2015)

https://youtu.be/wQ9aTVAF73U

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu