Întâlnire cu doamna Loretta Sanchez, co-președinta Grupului de Prietenie cu România din Congresul SUA

Am avut onoarea să mă întâlnesc astăzi, 30 martie 2015, la București, cu membra Congresului SUA, doamna Loretta Sanchez, co-președinta Grupului de Prietenie cu România din Congres (Congresional Romanian Caucus), membru lider al Subcomisiei de Forțe Tactice Aeriene și Terestre și membru al Subcomisiei Forțelor Strategice.

În timpul întâlnirii, am discutat despre evoluția situației din zonă în urma conflictului din Ucraina, amenințarea rusească și Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, precum și noi oportunități de întărire pe toate planurile a relației dintre țările noastre.

Am fost de acord că noi toți, europenii și americanii, trebuie să continuăm să ne implicăm în regiune, inclusiv în Balcani, prin colaborare politică și diplomatică, prin investiții, apărare și relații culturale, pentru a asigura stabilitate, pace, dezvoltare și democrație în regiune, cu precădere în fiecare țară din Europa Centrala și de Est. Acest lucru este valabil și pentru Balcani, doamna Sanchez fiind implicată și interesată de situația din această zonă. Știind că sunt președinta Comisiei din Parlamentul European care se ocupă cu Albania, a fost interesată și de situația din această țară.

În cadrul discuției i-am mulțumit doamnei Sanchez pentru tot ceea ce a făcut în Congres în decursul timpului pentru România, cu precădere pentru că a susținut scutul de la Deveselu și baza de la Kogălniceanu. I-am mulțumit și pentru faptul că astăzi este la București ca prieten al României și susținător al Parteneriatului Strategic România-SUA.

În calitatea pe care o are în Congress, de membru al Comisiei de Apărare, i-am mulțumit pentru prezența militarilor americani staționați în România, care prin prezența lor aduc stabilitate României și întregii regiuni.

Loretta Sanchez ne-a felicitat pentru că România a aniversat 11 ani de la aderarea la NATO și, de asemenea, a mărturisit că este o iubitoare a României. S-a referit și la relația extraordinară pe care o are cu comunitatea românească din Statele Unite, care pledează continuu în Congres pentru întărirea relației dintre România și Statele Unite.

Dna Sanchez mi-a mulțumit și ea pentru faptul că România a dovedit în atâtea ocazii că este un partener și aliat de încredere al Statelor Unite și m-a asigurat că, din pozițile cheie pe care le are în Congres, va face totul ca România să fie în siguranță, astfel încât toți românii să poată trăi în pace, democrație și prosperitate.
Am încheiat discuția fiind de acord că trebuie să ne apăram drepturile pe care le-am câștigat și să construim o democrație puternică și durabilă în România printr-o implicare continuă în societate.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Senatul a încălcat Constituția, Camera Deputaților se pregătește să o facă. Solicit demisia domnilor Tăriceanu și Zgonea

Sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu, Senatul ia decizii pe baza unor prevederi neconstituționale, pentru că menține în Regulamentul propriu articolul care stabilește că este nevoie de votul majorității tuturor senatorilor, indiferent dacă sunt prezenți sau nu, pentru ridicarea imunității senatorilor.

Sub conducerea lui Valeriu Zgonea, Camera Deputaților se pregătește să reintroducă în Regulamentul propriu o prevedere declarată neconstituțională, și anume ca cererile de ridicare a imunității deputaților venite de la procurori să fie însoțite de „motive concrete și temeinice”. Este evident că o astfel de prevedere, declarată deja neconstituțională în 2013, va îngreuna procedura de ridicare a imunității și va transforma Parlamentul într-o instanță de judecată.

Sub conducerea lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Valeriu Zgonea, Parlamentul păstrează în Statutul deputaților și al senatorilor aceeași prevedere neconstituțională: hotărârea de ridicare a imunității pentru reținere, arestare și percheziție să se ia cu votul secret al majorității membrilor din Camera Deputaților sau Senat, indiferent de numărul celor prezenți la ședință.

Președintele Senatului și al Camerei Deputaților au obligația să respecte Constituția și să nu accepte încălcarea legilor. Tăriceanu și Zgonea au dovedit că nu pot garanta respectarea Constituției și este timpul să părăsească funcțiile.

Solicit, de asemenea, partidelor de opoziție să ceară adoptarea în procedură de urgență a proiectului de lege care simplifică ridicarea imunității parlamentare, pe care l-am scris și l-am redepus în Parlament în iunie 2014.

Proiectul de lege prevede:

(1) votul deschis, în ședințe publice, pentru cererile de ridicare a imunității parlamentare,

(2) elaborarea raportului Comisiei juridice în maximum 24 de ore,

(3) votarea cererii de ridicare a imunității în plenul Camerei Parlamentului în maximum 24 de ore,

(4) verificarea exclusiv a existenței unor indicii privind comiterea unei fapte penale, pe baza referatului procurorilor, de către Comisia juridică și Plen,

(5) interzicerea luării unei hotărâri pe considerente de oportunitate sau pe evaluarea probelor din dosar.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în cazul parlamentarilor miniștrilor și foști membri ai Guvernului. Iar regulamentele celor două Camere trebuie să se conformeze prevederilor din Statutul deputaților și senatorilor. Nu mai putem merge cu jumătăți de măsură.

Opinie politică

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Senatul îl scapă pe Șova în cel mai rușinos mod cu putință: nu ar fi fost suficiente voturi pentru aprobarea arestării lui. Constituția prevede că Hotărârile Parlamentului se iau cu votul majorității membrilor prezenți

  • Dincolo de dezbaterea privind constituționalitatea votului din Senat pentru arestarea lui Șova rămâne o întrebare: pe cine a apărat astăzi Senatul? Pe Șova sau și pe Ponta?

Regulamentul Senatului a păstrat mențiunea că o cerere de arestare preventivă făcută de procurori se adoptă cu votul secret al majorităţii membrilor Senatului (adică se numără și cei absenți). În Regulamentul Camerei Deputaților, procedura este mai simplă: decizia se ia cu votul majorității membrilor prezenți, fiind în acord cu prevederile constituționale.

Procurorii îl cercetează pe Dan Șova pentru posibile ilegalități în legătură cu contractele pe care le-a avut ca avocat cu complexurile energetice Turceni și Rovinari. În septembrie 2009, aminteam public că presa a scris despre neregulile din contractele cu Turceni și Rovinari ale Casei de avocatură conduse de Șova, în timpul mandatului de parlamentar de Gorj al lui Victor Ponta. Mai exact, valoarea contractelor a crescut după ce Victor Ponta i-a devenit partener în Casa de avocatură.

Șova m-a dat în judecată și, pentru că am pierdut în instanța de recurs din România, procesul se află pe rolul CEDO, pentru că este vorba, până la urmă, de libertatea de exprimare. Detalii aici. Acum, când este o anchetă în curs, mulți politicieni au curaj și vorbesc despre posibile ilegalități din contractele lui Șova-Ponta cu statul.

Lipsa de consecvență a Senatului în privința cererilor DNA de ridicare a imunității unor senatori nu face decât să întărească opinia potrivit căreia nu există voință politică de a lupta cu corupția, ci doar interese de partid și calcule politicianiste. Șova și Vosganian scapă de anchete și de justiție pentru că așa vor colegii lor. Ce vor oamenii nu contează pentru ei.

Opinie politică

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Monica Macovei analizează progresele realizate de Albania după primirea statutului de țară candidată – Comunicat de presă

(16 martie 2015) – Monica Macovei – Comunicat de presă – Vizita Delegației PE în Albania

Monica Macovei analizează progresele realizate de Albania după primirea statutului de țară candidată

Europarlamentarul Monica Macovei, președinte al Comisiei parlamentare de stabilizare și de asociere Uniunea Europeană-Albania, conduce delegația Parlamentului European care va analiza la Tirana, în perioada 16-17 martie 2015, stadiul îndeplinirii angajamentelor în vederea deschiderii negocierilor de aderare.

Discuțiile se vor concentra pe cele 5 priorități cheie asumate de Albania:

(1) reforma administrației publice – stabilirea unui cadru legal și instituțional credibil și stabil pentru o administrație publică depolitizată, profesionistă și bazată pe merite,

(2) reforma sistemul judiciar – activitatea și rezultatele Comisiei parlamentare ad-hoc cu privire la reforma sistemului judiciar,

(3) lupta împotriva corupției – realizarea unui istoric de anchete proactive, urmăriri penale și condamnări,

(4) lupta împotriva crimei organizate – realizarea unei evaluări privind criminalitatea în conformitate cu metodologia EUROPOL,

(5) consolidarea drepturilor omului – stadiul adoptării măsurilor pentru a consolida protecția drepturilor omului, egalitatea de gen, politici anti-discriminare, protecția minorităților.

Această reuniune se va finaliza cu adoptarea unei Declarații și a unor recomandări pentru autoritățile din Albania.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu