Scrisoare adresată prim-ministrului Cioloș privind situația victimelor din Colectiv

Am înregistrat astăzi la Guvern o scrisoare adresată prim-ministrului Cioloș și miniștrilor Sănătății și Educației, prin care solicit mai multe informații privind situația victimelor din Colectiv și măsurile de ajutor pe care Guvernul le ia pentru acestea. Le solicit acestor demnitari să spună când ajung la familiile victimelor ajutoarele de urgență prevăzute prin HG, ce măsuri de protecție au în vedere, pe termen mediu și lung, pentru victime și familiile lor, aflate în țară sau în străinătate, cum va fi rezolvată situația răniților care au studii de finalizat etc. Consider că este important să aflăm și dacă mai sunt solicitări din partea familiilor sau răniților de a fi transferați la spitale din străinătate, care nu au fost acceptate încă, deși situația medicală permite transportarea victimelor.

“În atenția : Domnului Dacian Cioloș, Prim-ministru

Domnului Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătății

Domnului Adrian Curaj, ministrul Educației Naționale

Stimate domnule Prim-ministru,

Stimați domnilor miniștri,

În calitate de deputat în Parlamentul European și reprezentant al alegătorilor români, am urmărit îndeaproape evoluția situației răniților din clubul Colectiv, modul în care autoritățile române au răspuns la această criză și măsurile care s-au luat pentru gestionarea acestei situații fără precedent.

În acest context, vă adresez următoarele întrebări și solicitări:

  1. 1. Care este stadiul curent al viramentelor pe care statul român trebuie să le facă în conturile însoțitorilor celor răniți, care se află transferați la spitale din străinătate, în baza Hotărârii de Guvern nr. 925, din 9 noiembrie 2015, privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor și însoțitorilor victimelor de la clubul Colectiv?  Din informațiile primite de la familiile tuturor celor 8 răniți internați în Bruxelles, deși dosarele au fost depuse în jurul datei de 13 noiembrie 2015, până acum nu au primit nimic din cei 7.500 de euro puși la dispoziția lor, pentru prima lună, apoi câte 6.000 de euro, lunar. Cât de largă este aria de interpretare a sintagmei de urgență în acest context și cum ar trebui să facă față cheltuielilor cu care se confruntă, zilnic, acești oameni? Vă rog să trimiteți imediat sumele de bani destinate acestor oameni ca ajutor de urgență și să comunicați public numărul familiilor la care ajutorul de urgență a fost trimis și numărul celor la care nu a fost trimis, incluzând familiile răniților din toate spitalele, indiferent unde se află acestea.

2.    Ce măsuri de protecție aveți în vedere, pe termen mediu și lung, pentru victime și familiile lor, aflate în țară sau în străinătate? Sunt oameni care vor avea nevoie de sprijin consistent medical, financiar, de reintegrare socio-profesională, de consiliere psihologică, de echipamente și tratamente medicale adecvate, de la intervenții chirurgicale reparatorii și de reconstrucție până la costume compresive, măști, mănuși, aparate de ventilație.

3.    Mulți dintre cei răniți vor fi în imposibilitatea de a-și relua, temporar sau definitiv, activitățile profesionale anterioare. Cum veți acționa pentru a soluționa situații de acest fel? Elevii și studenții internați sunt suspendați din perioada de școlarizare? Care este statutul lor? Mai mult, părinților aflați cu copiii lor în spital li se cer tot felul de adeverințe și de acte doveditoare, deși aceștia se află acum în altă țară și nu pot răspunde acestor solicitări, potrivit relatărilor familiilor victimelor. Ați gândit deja o reglementare legală pentru reîncadrarea elevilor și studenților răniți în sistemul de învățământ, atunci când se vor putea întoarce la studii? Ar fi o bătaie de joc pentru aceste familii să se aplice principiul “se descurcă fiecare cum poate”.

4.    Câte solicitări aveți din partea familiilor sau răniților de a fi transferați la spitale din străinătate, care nu au fost acceptate încă, deși situația medicală permite transportarea victimelor?   Care este stadiul curent al demersurilor în ceea ce privește continuarea transferurilor către clinici din străinătate, având în vedere locurile disponibile și oferta de ajutor a statelor membre? Există spitale care nici până în ziua de astăzi nu au primit un răspuns în acest sens, deși încă mai sunt familii și pacienți care își doresc să fie tratați în alte țări, în baza formularului E112.

Am încredere că veți răspunde prompt acestor solicitări și că veți găsi rapid soluții, pentru că soarta acestor tineri, victime ale tragediei Colectiv, este în mâinile dumneavoastră. Vă rog să faceți publice toate informațiile solicitate, pentru că ele sunt de interes public național.

Cu deosebită considerație,                            24 noiembrie 2015

Monica Luisa Macovei

Deputat în Parlamentul European”

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Solicit Camerei Deputaților să respingă proiectele de modificare a CP și CPP care slăbesc lupta anticorupție

Le solicit liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților să introducă de urgență pe ordinea de zi proiectele care aduc modificări Codului penal, Codului de procedură penală și altor legi și să le respingă prin vot. Consider că aceasta ar fi o dovadă că parlamentarii au înțeles cerințele “străzii“ și că nu pun frână și nu blochează lupta anticorupție.

Scrisorea adresată liderilor grupurilor parlamentare este însoțită de o sinteză a celor mai importante modificări aduse prin aceste proiecte, care slăbesc lupta anticorupție și afectează sistemul judiciar (document atașat).

Textul scrisorii este acesta:

Către:

Marian Neacșu, liderul Grupului parlamentar PSD,

Eugen Nicolăescu, liderul Grupului parlamentar PNL,

Bogdan Ciucă, liderul Grupului parlamentar ALDE,

Máté András Levente, liderul Grupului parlamentar UDMR,

Radu Popa, liderul Grupului parlamentar național democrați,

Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Stimați domni,

La Camera Deputaților, în Comisia Juridică, sunt înregistrate peste 25 de proiecte de modificare a Codului Penal (CP) și Codului de Procedură Penală (CPP), care urmează să fie discutate în această sesiune parlamentară. În plus, sunt depuse inițiative legislative de modificare a Legii 51/1995 de organizare a profesiei de avocat și a Legii 161/2003 privind prevenirea și sancționarea corupției, prin care se încearcă exceptarea unor categorii profesionale de la aplicarea legilor penale.

Printre modificările importante care se aduc celor două Coduri și care slăbesc lupta anticorupție și afectează sistemul judiciar, se numără reducerea termenelor de prescripție, desființarea conflictelor de interese, modificarea regulilor astfel încât flagrantul să fie aproape imposibil, introducerea infracțiunii “abuzul de putere al organelor judiciare”, stabilirea unui termen de 6 luni în care se pot face denunțuri fără consecințe penale pentru făptuitori.

Vă amintesc că, pentru mai multe proiecte, CSM a dat aviz negativ astfel de modificări.

În plus, DNA a precizat că adoptarea unor modificări aduse CP și CPP conțin aspecte ce ar putea sa afecteze eficiența investigațiilor în dosarele de corupție“, ar diminua semnificativ eficiența DNA, ar îngreuna identificarea și pedepsirea infractorilor și ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar”. 

Pentru o maximă eficiență, vă solicit introducerea de urgență pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectelor vizate și respingerea acestora prin vot. Aceasta ar fi o dovadă că ați înțeles cerințele “străzii“ și că nu puneți frână și nu blocați lupta anticorupție.

Atașez o sinteză cu cele mai importante modificări aduse prin aceste inițiative și proiecte legislative, la care Camera Deputaților este Cameră decizională, precum și efectele negative pe care acestea le-ar avea odată aprobate și intrate în vigoare.

Monica Macovei,                                                         19 noiembrie 2015

Deputat în Parlamentul European”

Sinteza principalelor modificari aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala si altor legi by monicamacovei

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Guvernul Cioloș are cea mai mare răspundere în fața oamenilor, nu a partidelor și parlamentarilor

Guvernul Cioloș s-a născut din voința oamenilor care au ieșit în stradă. “Strada” le-a spus PSD și PNL să plece acasă. Oamenii nu le mai vor. Oamenii au spus “PSD și PNL aceeași mizerie”. Așa a căzut Guvernul Ponta și numai din acest motiv există astăzi Guvernul Cioloș.

De aceea, Guvernul Cioloș are cel mai important mandat popular pe care l-a avut vreodată un Guvern. Dar și cea mai mare răspundere în fața oamenilor, nu a partidelor și parlamentarilor, cărora oamenii le-au spus “NU”.

Guvernul Cioloș trebuie să răspundă cerințelor “străzii”. Orice compromis cu partidele mari, cu clasa politică despre care oamenii au strigat în Piață că nu o mai vor, înseamnă să fii împotriva dorinței oamenilor și să nu îți îndeplinești mandatul popular.

Oamenii au cerut schimbarea clasei politice, ruperea monopolului PSD și PNL, pentru a putea apărea partide noi, cu politicieni noi, curați și competenți, care să satisfacă cerințele comunităților.

Guvernul Cioloș nu ar fi trebuit să facă niciun compromis în alcătuirea lui. Și orice compromis pe care îl va face cu Parlamentul de acum înainte îl va arunca în uitare și dezamăgire.

Guvernul Cioloș are doar varianta să învingă actuala clasă politică mincinoasă și coruptă.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

În cabinetul Cioloș trebuie numiți oameni integri și specialiști, iar modificările legislative cerute de oameni în stradă să fie făcute imediat

Președintele Iohannis ne-a spus ieri că exclude varianta alegerilor anticipate, vorbind deja despre alegerile parlamentare din toamna anului 2016.

Dl Iohannis renunță astfel la o soluție care ar fi dus, mai repede și mai direct, la o schimbare a clasei politice. Varianta unui premier technocrat, care să conducă Guvernul până la alegerile de anul viitor, le va da timp partidelor vechi să se regrupeze, să-și lingă rănile și să-și refacă forțele și tupeul.

Desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier nu este suficientă pentru a susține că vocea „străzii” a fost ascultată.

Mai trebuie:

1. În cabinetul Cioloș să fie numiți numai oameni curați, integri și specialiști. Acceptarea unor liste cu nume de la partide nu ar face decât să arunce la coș voința oamenilor, și nicidecum această clasă politică încremenită în rele și corupție.

2. Prioritățile să fie promovarea proiectelor care să stabilească:

-         Maximum 300 de parlamentari;

-         alegerea primarilor în două tururi;

-         eliminarea pragului electoral;

-         vot electronic și prin corespondență, și pentru românii din țară și din diaspora, la toate tipurile de alegeri;

-         reprezentarea corectă a diasporei în Parlament, pentru că legea în vigoare prevede ca cei peste 3 milioane de români din diaspora să fie reprezentați doar de 6 parlamentari, ceea ce este scandalos;

-         respingerea rapidă a celor 27 de proiecte de lege din Parlament, care modifică Codurile penal și de procedură penală, ca să scape policienii anchetați;

-         confiscarea averilor nejustificate;

-         modificarea regulamentelor camerelor parlamentare pentru solicitările de ridicare a imunității: să fie vot deschis, nu secret, vot în 48 de ore de la primirea solicitării, aprobarea cererilor procurorilor pentru a nu bloca justiția;

-         interzicerea rămânerii în Parlament a condamnaților definitivi.

Abia după adoptarea tuturor acestor solicitări putem spune că a fost ascultată vocea “străzii” și am încredere că premierul desemnat este atent la ce vor oamenii.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu