Un Paște în credință și speranță!

Sărbătoarea Învierii Domnului ne dă speranța că răul și nedreptatea nu sunt veșnice și că, până la urmă, binele, dreptatea și viața înving,

Pentru că nu poți fi neutru în fața răului, important este de care parte stăm în această luptă dintre bine și rău.

Un Paște fericit și plin de bincuvântări alături de cei dragi!

Cristos a înviat!

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Comunicat de presă – Monica Macovei: Republica Moldova, tot mai aproape de Uniunea Europeană

(Strasbourg, 17 aprilie 2014) Cabinet Monica Macovei – Comunicat de presă

Monica Macovei: Republica Moldova, tot mai aproape de Uniunea Europeană

Propunerile Monicăi Macovei privind accelerarea intrării în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a celui comercial, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) au fost preluate de Grupul Partidului Popular European (PPE) și adoptate prin rezoluția votată astăzi în plenul Parlamentului European (PE).

Pe scurt, amendamentele introduse de Monica Macovei:

  1. Menționează pentru prima oară dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană;
  2. Solicită Consiliului UE să semneze Acordul de asociere, inclusiv cel comercial, dintre UE și statele membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte;
  3. Aprobă aplicarea provizorie a Acordului de asociere, după semnarea lui;
  4. Solicită Secretariatului general al Consiliului UE să reducă procedurile de notificare așa încât aplicarea provizorie a Acordului de asociere să aibă loc imediat după semnare;
  5. Declară intenția Parlamentului European de ratificare completă a Acordului de asociere, inclusiv a celui comercial, dintre Republica Moldova și UE cât mai curând posibil și înainte de finalul mandatului actual al Comisiei Europene;
  6. Solicită Comisiei Europene creșterea finanțării pentru Republica Moldova.

Toate acestea sunt prevăzute și pentru Georgia întrucât se preconizează semnarea la aceeași dată a acordurilor de asociere cu UE.

“Suntem într-un moment de criză politică și răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză, iar singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană. Rezoluția de astăzi este un mare pas în această direcție”, a declarat Monica Macovei.

Un alt amendament inițiat de Monica Macovei, susținut de Grupul PPE și adoptat astăzi, atenționează că cererea din 16 aprilie a autorităților separatiste din Tiraspol de a fi recunoscute de Federația Rusă ca stat independent este un pas periculos și iresponsabil, și exprimă susținerea Parlamentului European pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Tot un amendament inițiat de Monica Macovei, susținut de Grupul PPE și adoptat în plenul PE, afirmă ilegalitatea referendumului din Unitatea Autonomă Găgăuzia.

Rezoluția mai critică demersurile Federației Ruse privind prețurile la gaze și importurile din Republica Moldova și Georgia: „Începând cu 1 aprilie, Rusia a crescut prețurile la gaze pentru Ucraina de la 268 dolari la 486 dolari pe mia de metri cubi și a încheiat în mod unilateral reducerea de preț primită de Ucraina ca parte a înțelegerilor Kharkiv care guvernează acordul de închiriere a  bazei navale Sevastopol, iar în ultimele zile a interzis intrarea produselor lactate ucrainene pe teritoriul rus; (…)Federația Rusă, de asemenea, a aplicat în mod arbitrar restricții comerciale unilaterale asupra produselor provenind din Georgia și Republica Moldova”.

Mulțumesc colegilor români din alte grupuri politice pentru excelenta colaborare”, a mai spus Monica Macovei.

Rezoluția privind presiunile exercitate de Rusia asupra țărilor din Parteneriatul Estic și în special destabilizarea Estului Ucrainei, în format neoficial, aici:

European Parliament motion for resolution on Russian pressure on Eastern Partnership countries and in parti…

Share
Publicat în de admin | 1 comentariu

Am votat împotriva descărcării de gestiune pentru Parlamentul European, pentru că socialistul Martin Schulz a abuzat de funcția de președinte al Parlamentului European

Raportul privind descărcarea de gestiune a Parlamentului European pentru 2012 a fost adoptat astăzi cu 365 de voturi pentru, 190 împotrivă și 82 de abțineri, votul meu fiind împotrivă, pentru că au fost semnalate numeroase nereguli privind activitatea socialistului Martin Schulz în funcția de președinte al Parlamentului European.

Astfel, Martin Schulz a împiedicat votarea unui paragraf critic la adresa lui din acest Raport, care semnala faptul că a ținut la sertar mai mult de 2 luni un raport al Comitetului de supraveghere al OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar (CONT), din care fac și eu parte. Același paragraf blocat de Schulz îl critica pentru „întârzierea de trei luni cu care administrația Parlamentului a transmis o citație din partea unei instanțe belgiene celor trei deputați vizați”. De asemenea, în Raport se menționează că Martin Schulz a politizat administrația Parlamentului European, facilitând numirea unor membri ai cabinetului său în funcții înalte în administrația PE. Detalii despre aceste nereguli am oferit aici.

La ședința plenului Parlamentului din 14 aprilie 2014, președintele Comisiei pentru control bugetar, Michael Theurer (ALDE), a declarat că Parlamentul European trebuia să decidă singur, prin vot, dacă prevederile critice la adresa lui Schulz sunt corecte sau nu, și nu să fie împiedicat să voteze chiar de cel criticat. Europarlamentara germană Ingeborg Gräßle (PPE) a anunțat că va face o plângere la Curtea Europeană de Justiție împotriva lui Martin Schulz. Bart Staes (Grupul Verzilor) i-a reproșat președintelui PE că “face pe judecătorul”, când, de fapt, este parte implicată, definind astfel situația delicată în care am fost puși în Parlamentul European, când, în urma deciziei lui Schulz, nu am putut să votăm un paragraf din Raportul de descărcare de gestiune.

Sunt total de acord cu aceste susțineri și mă alătur celor care vor face plângere la Curtea Europeană de Justiție împotriva socialistului Martin Schulz.

Mai mulți europarlamentari socialiști au votat astăzi împotriva Raportului privind descărcarea de gestiune a Parlamentului European pentru anul 2012, motivul fiind însă tocmai faptul că Martin Schulz era criticat în acest raport. Europarlamentul PSD, Cătălin Ivan, care era raportor al Parlamentului European pentru acest raport, nici măcar nu a venit la ședința de plen, transmițând însă că își retrage semnătura de pe raport, fiind astfel solidar cu colegii din Grupul socialist care au refuzat criticile aduse lui Martin Schulz. Și în Parlamentul European, socialiștii români sunt de partea abuzului și deciziilor imorale.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană. Suntem într-un moment de criză politică și răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză.

Astăzi, în plenul Parlamentului European s-a discutat despre presiunile Federației Ruse asupra țărilor din Parteneriatul Estic, în special despre destabilizarea estului Ucrainei. Mai jos, intervenția mea în plenul Parlamentului European:

“In calitate de președinte al Comitetului de cooperare cu Republica Moldova as vrea, în primul rând, să mă refer la Republica Moldova și să spun că singura modalitate de a proteja Republica Moldova de agresiunea sovietică și de agresiunea organizată și planificată de Putin este să aducem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană, să aducem Moldova în Uniunea Europeană.

Trebuie să putem găsi un mecanism special de integrare, un mecanism special prin care să integrăm Republica Moldova – discutăm, probabil, și de Georgia și Ucraina -, deci un mecanism special pentru a o integra în Uniunea Europeană cu tot felul de condiționalități ca să-și continue reformele pe care trebuie să le ducă până la capăt.

Dar suntem într-un moment de criză politică și răspunsul trebuie să fie un răspuns de criză. Și singurul mod de a proteja Republica Moldova este de a o aduce în Uniunea Europeană.

În Republica Moldova, Rusia a procedat exact la fel ca și în Georgia, încearcă și rupe bucăți din teritoriu. Dau exemplu referendumul ilegal din februarie 2014 din Găgăuzia, la fel Transnistria unde iarăși astăzi se încearcă aprofundarea ruperii Transnistriei din Republica Moldova.

Aș vrea să readuc aminte pentru toată lumea ce spunea Putin în 2011 și anume că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariția Uniunii Sovietice. Repet: în 2011 Putin a declarat că cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX a fost dispariția Uniunii Sovietice și că Rusia este Uniunea Sovietică. Deci astăzi vorbim de Uniunea Sovietică și de Putin, ofițer KGB, care încearcă să refacă Uniunea Sovietică prin sânge, teroare și genocid.”

Share
Publicat în de admin | 2 comentarii