Solicit, din nou, procurorului general să finalizeze anchetele în dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Decizia CEDO de astăzi, prin care România este iar condamnată pentru tergiversarea anchetării violențelor și crimelor de la Mineriadă, este o nouă dovadă că anchetele privind stabilirea celor care se fac vinovați de crimele comise la Mineriada din 13-15 iunie 1990 au fost blocate nejustificat.

Conform deciziei CEDO, citate de jurnaliști, „toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutive ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”.

În urmă cu 3 luni, îi solicitam procurorului general, Tiberiu Nițu, respectarea Deciziei CEDO, din 13 noiembrie 2012, prin care România a fost condamnată, pentru că procurori din Parchetul General – Secția Parchetelor Militare nu i-au anchetat și trimis în judecată pe cei vinovați de crimele din timpul Mineriadei 13-15 iunie 1990. De asemenea, am cerut finalizarea de urgență a anchetelor procurorilor. Detalii aici.

Cer astăzi din nou finalizarea rapidă și credibilă a anchetelor privind Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Reamintesc că am scris legea prin care am eliminat prescripția pentru omor, astfel încât din 2012, de la intrarea în vioare a legii, există baza legală pentru anchetarea sau redeschiderea anchetelor pentru cei care au comis crime direct sau prin instigare ori complicitate.

Problema este să nu fie opriți procurorii din anchetă.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Școala trebuie să creeze oameni care gândesc liber, care pot să ia decizii pentru ei, oameni care să fie demni. Și atunci România se va schimba!

Am fost invitată la deschiderea anului școlar la școala privată Helikon din Călărași. Am vorbit elevilor, profesorilor și părinților prezenți la festivitate:

“Mă bucur mult pentru invitație și mai ales că sunt aici, alături de dumneavoastră, astăzi. Am văzut pe Facebook foarte multe întrebări privind motivele pentru care vin la o școală privată la deschiderea anului școlar și răspunsul este foarte simplu: pentru că sunteți un model de succes, de parteneriat între părinți și profesori, pentru că sunteți un orășel într-un oraș, pentru că la Capacitate ați avut 100% promovabilitate, pentru că sunteți foarte buni.

Educația este prioritatea numărul 1 a României în acest moment. Educația schimbă România, copiii schimbă România, voi trebuie să schimbați România.

Vreau să felicit părinții pentru această alegere, pentru faptul că lucrează împreună cu școala și fac eforturi să dea copiilor o educație de calitate și au ales să-și investească banii în viitorul copiilor. Vreau să felicit profesorii care lucrează aici și care o fac cu pasiune și cu dăruire. Și am să spune ceea ce știu: aici nu e vorba despre o afacere în care singurul scop e doar să se câștige mulți bani, așa cum sunt foarte multe școli private din România, ci este vorba chiar de o școală model, de o școală care dă educație de calitate copiilor pentru că, repet, copiii schimbă România. Și noi vrem să schimbăm România.

Avem nevoie în toată țara de comunități între profesori și părinți, ca aici. Dumneavoastră, împreună, trebuie să decideți ce fac copiii la școală, ce fac mai departe, trebuie să luați deciziile în comun, așa încât copiii să aibă o educație bună, așa încât copiii să fie fericiți.

Cel mai important lucru pentru copii este ca școala să fie a doua familie. E foarte important să vină la școală cu bucurie, cu dragoste, repet, școala să fie a doua familie a lor. Și școala trebuie să le dezvolte creativitatea, talentele, să le răspundă la întrebări, la curiozități, să le nască noi întrebări și noi curiozități. Toate acestea trebuie date de școală.

Să nu uităm că trăim într-o familie europeană, România nu este izolată, România a intrat în Uniunea Europeană, și ca atare voi trebuie să fiți pregătiți să lucrați atât în România, cât și oriunde în Europa. Competiția este cuvântul cheie. De asta trebuie să fiți foarte buni, de asta trebuie să fiți cei mai buni.
Și să știți că atunci când vin investitorii care creează locuri de muncă, vor două lucruri: vor oameni competenți și, desigur, infrastructură. Voi trebuie să fiți acei oameni competenți.

Școala trebuie să creeze oameni care gândesc liber, care pot să ia decizii pentru ei, care nu au nevoie să le spună nimeni ce să facă, oameni care să fie demni și care să-și respecte demnitatea. Și atunci România se va schimba.

Voi schimbați România. Pentru că atunci nimeni nu o să vă spună cum să votați sau ce să faceți sau cum să faceți. O să știți singuri pentru că asta veți primi la școală: o cultură generală care să vă facă puternici, demni. Nu lăsați pe nimeni să vă calce nimeni demnitatea în picioare. Fiți oameni puternici care schimbă România. Voi veți schimba România.”

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Monica Macovei: Gândiți-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie – să nu furi, să nu minți, să nu ucizi.

(13 septembrie 2014) – Monica Macovei – Comunicat de presă

Monica Macovei: Gândiți-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie – să nu furi, să nu minți, să nu ucizi.

Monica Macovei, candidat independent la președinția României, a declarat sâmbătă la Timișoara că este important ca la școală copiii să învețe valorile morale creștine și istoria religiilor.

Gândiți-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie: să nu furi, să nu minți, să nu ucizi. Dacă astea sunt transmise copiilor, eu sunt foarte fericită, pentru că așa schimbăm România”, a declarat Monica Macovei la postul public de radio din Timișoara.

Monica Macovei a afirmat, de asemenea, că insistă pentru introducerea istoriei religiei în școli, pentru că “te învață istoria culturii, istoria umanității”. “Face parte din cultura generală. Așa cum ni se dă cultură generală, ca să gândim liber, să fim creativi, să alegem liber. Asta e legat și de politică: un om liber, un om deștept, un om cult va ști cu cine să voteze ca să îi fie viața mai bună, și să-i fie demnă, și să fie respectat”, a spus Monica Macovei.

Vorbind despre modul în care se raportează Guvernul la biserici, Monica Macovei a declarat că Victor Ponta “ține ca Vodă bisericile sub papuc” și că “încearcă să le mituiască cu câte ceva, cu câte o firimitură, cu niște bani înainte de alegeri”.

Să finanțăm bisericile care au nevoie, să le finanțăm pe cele care sunt monument istoric, trebuie renovate, dar să le finanțăm prin legi adoptate de Parlament, prin decizii ale Parlamentului, și nu prin decizii unilaterale ale primului-ministru. Pentru că, repet, (Ponta, n.n.) nu este Vodă“, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei consideră că acest mod de rapoartare al politicienilor la Biserică este degradant și pentru preoți, care sunt puși astfel să adune voturi pentru politicieni corupți.

Și aș mai spune că este și degradant pentru preoți să fie astfel –nu știu, aș spune cuvîntul mituiți, în fine – să fie încercați așa de politicieni. De ce fac politicienii asta? Nu din credință o fac, ci ca să adune voturi“, a spus Monica Macovei.

Mai mult, nici oamenii care apelează la preoți nu trebuie puși în situații degradante. “Vreau să mai spun ceva, o experiență personală, o poveste. Când am făcut parastas pentru bunicul meu, se ocupa mama de toate cele, și eram la cimitir în jurul mormântului. Și preotul, cred că mama îi dăduse ceva înainte și urma să-i dea ceva după – după cum știți nu se întâmplă în multe locuri nimic, nu zic în toate, fără asta -, s-a oprit în mijlocul parastasului. Noi stăteam pe marginea mormântului și s-a oprit în mijlocul parastasului, a oprit cădelnița, și s-a uitat spre mama. Și noi ne-am întrebat toți: ce este, părinte? Și el a zis, păi, când îmi dați restul de bani? Mulți români trec prin asta la botezuri, la nunți. Mulți preoți nu cer, dar avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm și de o parte, și de alta”, a povestit Monica Macovei.

În opinia Monicai Macovei, principala preocupare a Guvernului ar trebui să fie bunăstarea și sănătatea oamenilor. “Dacă oamenii nu au ce mânca, dacă frigiderul e gol, dacă oamenii nu au medicamente, atunci din banii aceștia – bugetul de rezervă al primului-ministru -, haideți să ajutăm oamenii. Că nu Dumnezeu are nevoie de bani, ci oamenii au nevoie de bani“, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei a mai spus că oamenii riscă să fie păcăliți de mulți politicieni ipocriți care mimează credința. “Mă deranjează foarte mult abuzul de cruci de la televizor de către politicieni care n-au nimic cu Dumnezeu, care nu cred și care, pur și simplu, îi mint pe oameni pentru a le fura votul. Se duc prin biserici, se duc pe la slujbe, se duc la sărbători naționale, pupă cruci, pupă icoane, dar ei nu au nimic comun cu credința. O fac numai pentru voturi. Și vreau să spun oamenilor acest lucru”, a mai spus Monica Macovei, la postul public de radio din Timișoara.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu

Gândiți-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie – să nu furi, să nu minți, să nu ucizi

(13 septembrie 2014) – Monica Macovei – Comunicat de presă

Monica Macovei: Gândiți-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie – să nu furi, să nu minți, să nu ucizi.

Monica Macovei, candidat independent la președinția României, a declarat sâmbătă la Timișoara că este important ca la școală copiii să învețe valorile morale creștine și istoria religiilor.

Gândiți-vă cum ar arăta România dacă s-ar respecta măcar trei porunci din Biblie: să nu furi, să nu minți, să nu ucizi. Dacă astea sunt transmise copiilor, eu sunt foarte fericită, pentru că așa schimbăm România”, a declarat Monica Macovei la postul public de radio din Timișoara.

Monica Macovei a afirmat, de asemenea, că insistă pentru introducerea istoriei religiei în școli, pentru că “te învață istoria culturii, istoria umanității”. “Face parte din cultura generală. Așa cum ni se dă cultură generală, ca să gândim liber, să fim creativi, să alegem liber. Asta e legat și de politică: un om liber, un om deștept, un om cult va ști cu cine să voteze ca să îi fie viața mai bună, și să-i fie demnă, și să fie respectat”, a spus Monica Macovei.

Vorbind despre modul în care se raportează Guvernul la biserici, Monica Macovei a declarat că Victor Ponta “ține ca Vodă bisericile sub papuc” și că “încearcă să le mituiască cu câte ceva, cu câte o firimitură, cu niște bani înainte de alegeri”.

Să finanțăm bisericile care au nevoie, să le finanțăm pe cele care sunt monument istoric, trebuie renovate, dar să le finanțăm prin legi adoptate de Parlament, prin decizii ale Parlamentului, și nu prin decizii unilaterale ale primului-ministru. Pentru că, repet, (Ponta, n.n.) nu este Vodă“, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei consideră că acest mod de raportare al politicienilor la Biserică este degradant și pentru preoți, care sunt puși astfel să adune voturi pentru politicieni corupți.

Și aș mai spune că este și degradant pentru preoți să fie astfel –nu știu, aș spune cuvîntul mituiți, în fine – să fie încercați așa de politicieni. De ce fac politicienii asta? Nu din credință o fac, ci ca să adune voturi“, a spus Monica Macovei.

Mai mult, nici oamenii care apelează la preoți nu trebuie puși în situații degradante. “Vreau să mai spun ceva, o experiență personală, o poveste. Când am făcut parastas pentru bunicul meu, se ocupa mama de toate cele, și eram la cimitir în jurul mormântului. Și preotul, cred că mama îi dăduse ceva înainte și urma să-i dea ceva după – după cum știți nu se întâmplă în multe locuri nimic, nu zic în toate, fără asta -, s-a oprit în mijlocul parastasului. Noi stăteam pe marginea mormântului și s-a oprit în mijlocul parastasului, a oprit cădelnița, și s-a uitat spre mama. Și noi ne-am întrebat toți: ce este, părinte? Și el a zis, păi, când îmi dați restul de bani? Mulți români trec prin asta la botezuri, la nunți. Mulți preoți nu cer, dar avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm și de o parte, și de alta”, a povestit Monica Macovei.

În opinia Monicai Macovei, principala preocupare a Guvernului ar trebui să fie bunăstarea și sănătatea oamenilor. “Dacă oamenii nu au ce mânca, dacă frigiderul e gol, dacă oamenii nu au medicamente, atunci din banii aceștia – bugetul de rezervă al primului-ministru -, haideți să ajutăm oamenii. Că nu Dumnezeu are nevoie de bani, ci oamenii au nevoie de bani“, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei a mai spus că oamenii riscă să fie păcăliți de mulți politicieni ipocriți care mimează credința. “Mă deranjează foarte mult abuzul de cruci de la televizor de către politicieni care n-au nimic cu Dumnezeu, care nu cred și care, pur și simplu, îi mint pe oameni pentru a le fura votul. Se duc prin biserici, se duc pe la slujbe, se duc la sărbători naționale, pupă cruci, pupă icoane, dar ei nu au nimic comun cu credința. O fac numai pentru voturi. Și vreau să spun oamenilor acest lucru”, a mai spus Monica Macovei, la postul public de radio din Timișoara.

Share
Publicat în de admin | Lasă un comentariu